fbpx

5 punten waar je op moet letten als je een goedkope flitser koopt

Ik krijg de afgelopen tijd regelmatig mensen op mijn cursussen en workshops die een zogenaamde third party flitser hebben gekocht. Een flitser van merken zoals Yongnuo of Godox, die flitsers maken voor de bekende grote merken. Deze flitsers kosten maar een fractie van wat een merk-eigen flitser kost, maar de specificaties zijn meestal precies hetzelfde. Is het verstandig om zo’n flitser aan te schaffen?

5 punten waar je op moet letten

De 5 belangrijkste eigenschappen waar je op moet letten als je een goedkope flitser koopt:

 1. Het is belangrijk om bij de aanschaf van een third party-flitser de specificaties goed in de gaten te houden. Ten eerste moet je er natuurlijk op letten dat je een flitser aanschaft die speciaal voor jouw merk camera is gemaakt. Dus Canon voor Canon, Nikon voor Nikon, enzovoort. Het is namelijk erg belangrijk dat de flitser en de camera dezelfde ‘taal’ spreken, elkaar herkennen.
 2. Let erop dat de flitser een TTL-stand heeft. In die stand kunnen de flitser en de camera er samen voor zorgen dat de belichting goed is.
 3. Bekijk of de flitser in high speed sync kan werken.
 4. Als je dat belangrijk vindt dan moet je je verdiepen in de vraag of de flitser draadloos kan communiceren met je camera. En als dat niet kan dan wil je misschien wel een trigger op je camera kunnen monteren die de flitser doet afgaan. Het merk moet dan wel zo’n trigger in het assortiment hebben.
 5. Het richtgetal: hoe hoger het richtgetal hoe sterker de flitser is. Veel voorkomende richtgetallen zijn bijvoorbeeld 60, 58 en 43. Meestal zie je deze getallen terug in het type van de flitser. De Canon Speedlite 430 EX heeft bijvoorbeeld een richtgetal van 43.

 

5 dingen waar je op moet letten als je een goedkope flitser koopt
De meeste goedkope flitsers (zoals deze Godox) hebben alles aan boord wat hun duurdere soortgenoten ook hebben.

Prijsverschil

De prijsverschillen tussen de flitsers van de grote merken en die van de third party-merken zijn groot. Zo kost de Canon 600EX (richtgetal 60) op dit moment 548 euro. Zijn goedkopere tegenhanger, de Yongnuo YN600RT kost 149 euro! Je hebt zelfs een Yongnuo kit met twee flitsers en een trigger voor 399 euro. Dat is nog steeds 150 euro goedkoper dan één Canon flitser met dezelfde eigenschappen.

goedkope flitser voordelen en nadelen

 

Kwaliteit

Ik heb tijdens mijn cursussen en workshops geen verschillen kunnen ontdekken tussen de dure flitsers en hun goedkopere alternatieven. Er zijn mensen die zeggen dat de goedkope flitsers minder duurzaam en onbetrouwbaarder zouden zijn, maar dat moet eerst nog maar blijken. Ik gebruik zelf Speedlites van Canon én Godox. Ook draadloos en samenwerkend. En dat gaat probleemloos.

Andere merken

Ik krijg helemaal niets voor deze blog. Ik word niet gesponsord of zo. Maar ik vind dat ik je moet attenderen op deze mogelijkheid om een hoop geld te besparen. Behalve Yongnuo brengen onder andere ook Cactus, Godox, Metz, Nissin en Sunpack goedkope alternatieven. Lees je goed in of laat je goed adviseren.

Welk type goedkope flitser?

De twee meestvoorkomende types die ik op mijn workshops tegenkom en waarvan ik weet dat je er goede resultaten kunt bereiken zijn:

 • de Godox Speedlite TT685 (die inclusief TTL en high speed sync)
 • de Yongnuo Speedlight YN600  (ook inclusief TTL, draadloze besturing en high speed sync)

Als je de flitser van je keuze hierboven kopieert en vervolgens plakt in de website via onderstaande banner, dan kom je meteen bij de goede terecht.

Merk-eigen flitsers

Kies je er toch voor om een flitser aan te schaffen van jouw cameramerk? Dan kun je voor de verschillende merken onderstaande flitsers overwegen:

 • Voor Canon:         Canon Speedlite 600EX II-RT
 • Voor Nikon:          Nikon SB-5000
 • Voor Sony:           Sony HVL-F60RM
 • Voor Olympus:    Olympus FL-900 R
 • Voor Fujifilm:       Fujifilm EF-60
 • Voor Panasonic: Panasonic DMW-FL580LE

Als je de flitser van je keuze hierboven kopieert en vervolgens plakt in de website via onderstaande banner, dan kom je meteen bij de goede terecht.

Waar te koop?

Ik heb zelf hele goede ervaringen met onderstaande webshop. Ze zijn goedkoop, snel en kundig:

Workshop Flitsfotografie

Als je de werking van je flitser wilt leren begrijpen en als je professioneel uitziende foto’s wilt leren maken met een flitser dan ben je welkom op mijn workshop Flitsfotografie. Tijdens de Fotocursus voor gevorderden komt flitsen ook ruim aan bod. Je kunt ook een privéles nemen. Dan kun je zelf het tijdstip bepalen en dan staat de hele les in het teken van jou. Hier vind je mijn volledige aanbod cursussen en workshops voor beginners en gevorderden.

Wil je een andere fotocursus, een workshop of een privéles volgen?

Bekijk hier mijn totale cursusaanbod!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: