2-daagse cursus Lightroom

Deze tweedaagse workshop Lightroom Classic is geschikt als je je wil bekwamen in een goede nabewerking van jouw foto’s. In twee zaterdagen ga je onder professionele begeleiding praktisch aan de slag. We behandelen de modules Bibliotheek en Ontwikkelen. Dus je leert hoe je efficiënt je foto’s kan beheren, bewerken en exporteren. Door je foto’s na te bewerken kun je ze naar een nog hoger kwaliteitsniveau brengen.

Cursus Adobe Lightroom Classic

Adobe Lightroom (LR) is onder professionele en amateurfotografen het populairste nabewerkingsprogramma. En dat is begrijpelijk. Want met Lightroom heb je een geavanceerde tool in handen waarmee je het beste uit je foto’s haalt. Aan de andere kant is Lightroom ook een heel uitgebreid programma. In de loop der jaren zijn er steeds meer functies bij gekomen. Daardoor is het voor veel mensen lastig om er op eigen houtje een weg in te vinden.

De workshop

Deze praktische workshop is verdeeld over twee zaterdagen. Twee pittige zaterdagen kan ik wel zeggen. Want de mogelijkheden in Lightroom zijn groot en ik wil ze je allemaal laten zien. Het is de bedoeling dat je na deze cursus zelfstandig aan de slag kunt gaan en je eigen stijl ontwikkelen. Het is mijn volle overtuiging dat deze 2-daagse vorm beter werkt dan een online-cursus of een cursus met meer korte lessen van bijvoorbeeld twee uren.

Instructie in een klein groepje

Het maximum aantal deelnemers voor deze workshop is vijf. Dat doe ik omdat ik iedereen de nodige aandacht wil kunnen geven. Ik verzorg de instructies op mijn eigen computer. En jij kunt meekijken via een groot scherm en live meedoen op jouw laptop. Ondertussen sta ik je bij met raad en daad. Zo heb je instructie en praktijk ineen.

Tijdens deze workshop leer je stap voor stap wat de beste werkwijze in Lightroom is. Je leert hoe je het beste uit het programma kunt halen en hoe je je workflow kunt optimaliseren. Grofweg is de cursus verdeeld in twee onderdelen. Ten eerste het bewaren en archiveren van je foto’s zodat je ze gemakkelijk kunt terugvinden met behulp van trefwoorden en verzamelingen. Je bent na deze cursus nooit meer een foto kwijt. In de tweede plaats ga je leren hoe je met nabewerking je foto’s optimaliseert. Hieronder vind je je een greep uit de onderwerpen.

Het cursusmateriaal

Je krijgt ter ondersteuning een uitgebreid naslagwerk waarin de behandelde onderwerpen duidelijk staan beschreven. Daarnaast ontvang je een sheet met een overzicht van alle functietoetsen in Lightroom. Tijdens de cursus kun je gebruik maken van een afgeschermde WhatsApp-groep waarin je met de andere deelnemers contact kunt hebben en waarin je wordt ondersteund.

Certificaat

De workshop Lightroom CC Classic wordt afgesloten met een certificaat.

De cursusinhoud

Hieronder vind je een greep uit de onderwerpen die we gaan behandelen. Tijdens de lessen is er alle gelegenheid tot het stellen van vragen. Je krijgt foto’s om de instructies mee te volgen. Maar je gaat ook oefenen op foto’s die je zelf hebt meegenomen. Als je foto’s wilt bewerken dan is het raadzaam om te fotograferen in RAW. Met RAW heb je de beste kwaliteit omdat je in dit bestandsformaat alle informatie tot je beschikking hebt die de camera heeft vastgelegd. Tijdens de les gaan we hier uitgebreid op in.

 • jouw installatie van Lightroom bekijken en waar nodig aanpassen
 • importeren, ordenen en selecteren van je beste foto’s
 • trefwoorden en verzamelingen voor archivering
 • werken met filters (presets)
 • horizon rechtzetten
 • formaat van de foto aanpassen en uitsnijden (croppen)
 • foto’s optimaliseren (belichting, witbalans, contrast, helderheid, kleur, ruisreductie, etc.)
 • omzetten naar een mooie zwartwit-foto
 • plaatselijke aanpassingen met onder andere het penseel
 • vlekjes en ‘storende elementen wegwerken
 • aanpassingen en bewerkingen op meerdere foto’s tegelijk toepassen
 • je eigen presets opslaan voor later gebruik
 • foto’s exporteren
 • nog veel meer…
cursus lightroom classic Friesland
Een fotobewerking in volle gang.
zwartwit in cursus lightroom
Omzetting in zwartwit – © Gert Jan Hermus

Wat heb je nodig?

 • een computer (Windows of Mac) met Lightroom CC Classic geïnstalleerd
 • een muis (of tablet)
 • eigen foto’s waarmee je wilt oefenen

Welke Lightroom-versie?

‘Vroeger’ (tot 2017) kon je Lightroom kopen op een CD-ROM. Je kocht daarmee een eeuwigdurende licentie. Er werd veel misbruik gemaakt van deze vorm. De CD-ROMS met Lightroom erop werden massaal gedeeld met vrienden, familie en buren. Daardoor liep Adobe veel geld mis. Vanaf 2017 kun je Lightroom en Photoshop alleen nog leasen via de ‘Adobe Creative Cloud’. Je download de programmatuur op je computer en zolang jij het jaarlijkse leasebedrag betaalt kun je Lightroom en al zijn functionaliteiten gebruiken.

Adobe heeft twee verschillende Lightroom-versies. Lightroom CC is voor gebruikers die het vooral op mobiele apparaten gebruiken. Tijdens deze cursus wordt Lightroom CC Classic gebruikt. Dit is de meest uitgebreide versie van Lightroom. Als je Lightroom op je computer installeert krijg je ze allebei. Als je nog een wat oudere versie hebt zoals CS6 dan kun je ook meedoen. Neem in dat geval even contact met me op om te overleggen.

Downloaden

Op deze pagina van Adobe kun je Lightroom downloaden en installeren. Je kunt betalen met creditcard en PayPal. Ik gebruik zelf PayPal. Dat is veilig en vertrouwd. Als je er niet uit komt dan wil ik je er wel bij helpen.

Je moet de versie hebben met Lightroom en Photoshop in één (op het plaatje omcirkeld). Zo heb je het meeste waar voor je geld: Lightroom CC, Lightroom CC Classic én Photoshop.

downloaden lightroom voor cursus
Kies voor de omcirkelde optie.

Bij deze workshop is inbegrepen:

 • Een cursus van twee dagen van een fotograaf met 35 jaar ervaring
 • (Dus geen wisselende docenten, maar één trainer die jou begeleidt van begin tot eind).
 • Een fotoschool met uitstekende beoordelingen.
 • Een klein groepje deelnemers (maximaal 5) met heel veel praktijk.
 • Mijn naslagwerk ‘Lightroom toegepast’. Met daarin een uitgebreide uitleg en voorbeelden van de behandelde onderwerpen.
 • Een sheet met sneltoetsen die gebruikt worden in LR.
 • Koffie, thee en iets lekkers erbij.
 • Lunch.
 • Gratis parkeren.
 • De cursus wordt afgesloten met een certificaat.

Wat kost het?

De prijs van de workshop Lightroom is 195 euro.
Bij de workshop krijg je gratis het e-book ‘Lightroom toegepast’. Ik kan als je dat liever hebt een gedrukt exemplaar (zwart-wit) voor je verzorgen. De kosten hiervoor zijn 29 euro. Je ontvangt het tijdens de eerste les.

Waar en wanneer is het?

De volgende cursus wordt binnenkort gepland. Als je je nu alvast opgeeft krijg je een seintje als de nieuwe data online staan.

Tijd: van 10:00 tot 17:00 uur.

Plaats: Studio Gert Jan Hermus aan de Zeilmakersstraat 15 in Sneek.

Alternatieven

Als je geen klassikale les wilt volgen dan is een privéles beeldbewerking misschien iets voor jou. Ik geef ook privélessen in Photoshop Elements en het gratis bewerkingsprogramma Affinity.

Opgeven voor deze workshop?

Mail me via:
studio@gertjanhermus.nl

Bellen of appen mag natuurlijk ook:
06 1344 0603

Ik reageer altijd binnen 24 uur. Controleer je spambox even als je geen antwoord ontvangt.

error: