Wat heb je nodig voor straatfotografie?

Vaak krijg ik de vraag wat ik meeneem als ik op pad ga om straatfotografie te doen. En die vraag is terecht. Want voor straatfotografie gebruik ik andere spullen dan bij bijvoorbeeld portretfotografie. Maar welke welke camera dan? Welk objectief? En wat is nog meer belangrijk bij fotograferen van mensen op straat? In dit artikel geef ik je een rondleiding door mijn straatfotografie-cameratas.

Mijn camera voor straatfotografie

Als ik zakelijk fotografeer dan gebruikte ik tot voorjaar 2024 mijn Canon 5D mark 4 met hele goede objectieven. Inmiddels ben ik overgestapt op de Canon R6 mk2. De discussies over de vraag of je ‘moet’ overstappen op een systeemcamera zijn niet van de lucht. Ik heb voor mijn portretwerk of productfotografie op dit moment met mijn R6 niets te wensen. Maar voor straatfotografie is deze camera gewoon te groot. Als je straatfotografie goed wilt doen dan wil je onopvallend te werk gaan. En met zo’n grote camera ben je alles behalve ‘onzichtbaar’. Want alhoewel de AVG-wet het toestaat dat je op straat fotografeert, wil een straatfotograaf niet al te veel opvallen.

Een aantal jaren geleden heb ik speciaal voor mijn straatfotografie een Sony a6000 systeemcamera gekocht. Het is geen high end camera. Maar hij heeft alles wat je als straatfotograaf van een camera verwacht. Hij is klein, stil, licht in gewicht en hij maakt zéér behoorlijke foto’s.

Ik neem mijn Canon R6 nog wel eens mee als ik de straat op ga, maar je sjouwt je er een breuk aan. Bovendien, als mensen me met deze grote camera zien krijg ik vaak vragen als: “Waar is het voor?”. Of: “Komt dit in de krant?”. Terwijl ik met mijn Sony a6000 word gezien als een onschuldige, wat oudere man die ook leuk wat foto’s loopt te maken.

Eigenschappen van mijn Sony a6000

Mijn Sony heeft een paar uitstekende eigenschappen voor straatfotografie:

 • Ondanks zijn leeftijd heeft hij een uitstekende 24 mp sensor.
 • Een razendsnelle autofocus met gezichtsherkenning.
 • Hij is klein, stil en licht.
 • Daardoor ziet hij er niet ‘bedreigend’ uit.
 • Het stelt je als fotograaf in staat om ‘onzichtbaar’ te zijn.

De a6000 wordt sinds begin 2022 niet meer verkocht. Als ik hem zou moeten vervangen dan kocht ik zeker weer zo’n soort camera. Misschien wel de Sony a6100 of de Sony a6400. Dit zijn allebei camera’s met topspecificaties voor allerlei soorten fotografie, maar zeker voor straatfotografie.

Mijn straatobjectief

Je kunt als straatfotograaf natuurlijk kiezen voor een telelens. Want dat kun je ‘lekker’ van afstand mensen fotograferen. Nog los van het feit dat ik dat een wat bangige manier van fotograferen vind, geeft het ook niet het mooiste resultaat. Fotograferen met een grotere beeldhoek zoals op een standaardlens geeft een indringender beeld. Je krijgt als kijker meer connectie met het onderwerp. Met een standaardlens of groothoeklens moet je wel wat dichter naar je onderwerp toe. Natuurlijk loop je dan kans dat men je in de gaten krijgt en dat je je moet verantwoorden waarom je mensen loopt te fotograferen. Maar daar moet je dan maar een antwoord op hebben.

Als ik straatfoto’s maak dan wil ik mensen onopvallend kunnen fotograferen. Maar als dat zo uit komt dan wil ik ook een portret van iemand kunnen maken. Daarom heb ik op mijn camera Sony 35mm f/1.8 zitten. Omdat de a6000 een kleinere (APS-C)sensor heeft, gaat de 35mm zich gedragen als een (ongeveer) 50mm. Want de Sony heeft een cropfactor van 1,5 (Lees mijn blogbericht over de cropfactor en de effecten daarvan). En met 50mm heb je eigenlijk de best of both worlds. De mogelijkheid om onopvallend te fotograferen én fotograferen op een manier zoals het menselijk oog het ziet.

Voordelen van mijn Sony 35mm f/1.8:

 • Hij is redelijk klein.
 • Is voorzien van beeldstabilisatie.
 • Hij is scherp!
 • Door zijn grote diafragma van f/1.8 is hij lichtsterk. Je kunt daardoor met snelle sluitertijdenweren en hij levert een mooie onscherpe achtergrond.
 • Hij is redelijk betaalbaar.

Wat heb je nodig voor straatfotografie
Gert Jan op pad…. Foto: Beata Barczyszyn.

straatfotografie
Straatfotografie – © Gert Jan Hermus

Wat heb je nodig voor straatfotografie

Wat heb je nodig voor straatfotografie?

Met mijn camera en objectief heb je de belangrijkste items te pakken. Om de zaak compleet te maken zet ik hieronder de inhoud van mijn cameratas op een rij:

 • Camera met objectief.
 • Een polsbandje voor mijn camera. Zo laat ik hem niet per ongeluk vallen en ze kunnen hem niet uit mijn handen rukken.
 • Meerdere batterijen en sd-kaartjes.
 • Een lenspen om mijn objectief schoon te maken.
 • Visitekaartjes (om mee te geven aan mensen die ik fotografeer).
 • Voor de zekerheid een lichtgewicht regenjasje.
 • Een paar gemakkelijke schoenen 😉

Zo weinig mogelijk meenemen

Als ik op straat ga fotograferen dan wil ik zo weinig mogelijk mee hebben. Met deze spullen in mijn fototas kom ik beslagen ten ijs. Voor de rest moet je vertrouwen op je vaardigheden als straatfotograaf. Ben je onzeker daarover? Tijdens een workshop straatfotografie zal ik je er graag alles over vertellen.

Wat gebruik jij?

Ik ben benieuwd waar jij mee op pad gaat. Wat zijn jouw favoriete camera en objectief? Je kunt je rectie hieronder kwijt!

Workshop straatfotografie

Ik organiseer regelmatig workshops. Kijk op:


ABONNEER JE GRATIS OP MIJN BLOG! 🔔

Vul je e-mailadres in. Dan ontvang je een seintje als ik een nieuw blogbericht publiceer.

Voeg je bij 39 andere abonnees

Geef een reactie

2 gedachten over “Wat heb je nodig voor straatfotografie?”

error: