Het beste statief voor fotografie

Bij veel soorten fotografie komt een statief goed van pas. Want er zijn situaties waarin je met een lange(re) sluitertijd wilt of moet werken. Bijvoorbeeld omdat je beweging wilt laten zien in een foto. Of omdat de lichtomstandigheden dusdanig zijn dat je wel met een lange sluitertijd móet werken en daarbij beweging wilt voorkómen.

Welk soort statief?

Statieven komen in allerlei soorten en maten. En in verschillende prijsklassen. Je hebt al een statief voor een paar tientjes. Maar als je wilt en kunt dan kun je er ook een paar duizend euro aan uitgeven. En dan zitten er nog niet eens gouden poten onder. Waar moet je op letten als je een statief gaat aanschaffen?

Het is misschien logisch, maar ik stip het toch maar even aan. Hoe zwaarder je statief is hoe steviger het is. Tegelijkertijd moet je je afvragen of je hele einden met een zwaar statief rond wilt sjouwen. Daar moet je dus ergens een middenweg in zien te vinden. Verder zeggen ze weleens: bespaar niet op een statief. Geef eraan uit wat je kunt missen. Een statief is goud waard en een goed statief gaat je hele fotografiecarrière mee.

Waar te koop?

Ik heb zelf hele goede ervaringen met de webshop van CameraNu. Ze zijn goedkoop, snel en kundig.

Let op!

Controleer altijd of het product dat je aanschaft past bij de apparatuur die je al hebt. Ik heb de berichten op mijn blog met zorg samengesteld. Maar het kan bijvoorbeeld voorkomen dat specificaties op de website van de aanbieder in de loop van de tijd worden aangepast.

Verschillende soorten statieven


Eénpootstatief

Ik maak zelf vaak en graag gebruik van een éénpootstatief. Niet zozeer om met lange sluitertijd te werken, maar om ondersteuning te bieden aan mijn zwaardere full-frame bodies en (tele)objectieven. Ook in de studio bij portretfotografie werk ik vaak met mijn éénpoot. Het geeft je stabiliteit en toch flexibiliteit.

De 1-poter waar ik al jaren mee werk en die ik je van harte kan aanraden is de Benro Video Monopod. Maar die wordt langzaamaan niet meer verkocht. Een heel goed alternatief is de Manfrotto XPRO 4-section Aluminium monopod MVH500AH Videohead. Die is officieel gemaakt voor video. Maar ik gebruik hem heel graag voor video- én fotografie. De handel kun je eenvoudig van het statief verwijderen.

manfrotto eenpoot statief review
Klik op de afbeelding

Een goed, maar goedkoper alternatief voor de Manfrotto eenpoot is de Nest WF-C500S Carbon Monopod met Fluid Video Head. Hij is een paar centimeter korter dan de Manfroot. Maar met zijn 188 centimeter kan hij bijna alle situaties de baas.

nest eenpoot statief review
Klik op de afbeelding

Driepootstatief

Als je meer stevigheid wilt dan is een driepootstatief een voor de hand liggende keuze. Een dergelijk statief geeft je veel stabiliteit bij bijvoorbeeld landschapsfotografie en macrofotografie. Als je een stevig statief hebt dan kun je zelfs bij een harde wind goede, onbewogen foto’s maken.

Statieven worden van verschillende materialen gemaakt. Ze zijn er van staal en van aluminium. Die van aluminium zijn een stuk lichter. Daarnaast heb je statieven die gemaakt zijn van carbon. Die neem je vanwege hun lage gewicht gemakkelijk mee. Ze zijn ook heel stevig, maar wel een stuk duurder.

Een belangrijk gegeven van een statief is de hoogte. En dan moet je niet alleen denken aan de maximale hoogte. Ook de minimale hoogte is van belang. Als je bijvoorbeeld een paddenstoel op de foto wilt zetten, dan moet je laag bij de grond kunnen komen met je camera. Ik heb zelf een statief waarvan ik de poten naar onderen en naar boven kan richten. Als ik de poten naar boven uitklap en het statief omdraai, dan hangt mijn camera vlak boven de grond.


Rollei

Rollei Fotopro Compact Traveller No. 1 Carbon. Een lichtgewicht statief van maar 1 kilo met heel veel mogelijkheden. Door het balhoofd kun je de camera in elke gewenste positie plaatsen. Bovendien kun je met dit statief ook heel laag bij de grond fotograferen. Gemakkelijk voor bijvoorbeeld paddenstoelen. De maximale hoogte is 142 centimeter.

Het balhoofd van dit statief. (klik op de afbeelding).

Manfrotto

De hoogte van je statief is belangrijk omdat het standpunt dat soms van je vraagt. Bovendien werkt het rechtopstaand een stuk comfortabeler dan met een gebogen rug. Dit statief heeft een maximale hoogte van 183 centimeter.

Mijn favoriete statief in heel veel situaties is de Manfrotto MK055XPRO3-BHQ2. Zowel op locatie als in de studio is dit statief zeer betrouwbaar. Het is stevig en door het meegeleverde balhoofd ben je erg flexibel. Dit statief is er ook in een uitvoering van carbon. Die is lichter maar ook een stuk duurder. Bovendien vind ik het niet erg om een beetje te moeten sjouwen. Zoals ik al zei, hoe zwaarder je statief hoe steviger hij is.

Het stevige maar flexibele balhoofd van de Manfrotto. (klik op de afbeelding)

Manfrotto carbon statief

Dit topstatief van Manfrotto is het zwaargewicht onder de lichtgewichten. Hij weegt 1770 gram, maar hij kan 10 kilo tillen. Zijn maximale werkhoogte is 164 centimeter.  Je vindt hem hier: Manfrotto Befree GT XPRO Carbon Tripod + balhoofd

Het stevige en veelzijdige statief van Manfrotto (klik op de afbeelding).
klik op de afbeelding).

ABONNEER JE GRATIS OP MIJN BLOG! 🔔

Vul je e-mailadres in. Dan ontvang je een seintje als ik een nieuw blogbericht publiceer.

Voeg je bij 39 andere abonnees

Geef een reactie

error: