Waarom doet mijn flitser of trigger het niet op de Canon R?

Op de Canon R systeemcamera’s zit een nieuw soort hot shoe. Je weet wel, dat is dat ding boven op je camera waar je een flitser in kunt schuiven. Het viel me tijdens mijn cursussen en workshops op dat R systeemcamera’s vaak niet willen flitsen. De externe flitser (speedlite) of trigger doet het dan niet. Vandaar dat ik in deze blog twee mogelijke oplossingen heb op je vraag: “Waarom doet mijn flitser het niet op mijn Canon R-camera?”


Flitser op Canon R doet het niet lees hier twee oplossingen
Ik dacht even dat ik mijn flitsers wel weg kon gooien: stoom uit mijn oren!

Canon flitser doet het niet

Ik liep er zelf ook tegenaan toen ik mijn Canon R6 mk2 net had. Mijn flitsers en triggers deden het niet meer. Dacht ik!

En tijdens mijn workshops hadden cursisten het probleem met hun Canon R8 en een Canon R10. Hieronder geef ik je twee eenvoudige tips waarmee je het probleem met een niet werkende flitser of trigger misschien kunt oplossen.

1. Gebruik de mechanische sluiter

De Canon R6, maar bijvoorbeeld ook de Canon R7 en Canon R10 hebben zowel een mechanische sluiter als een elektronische sluiter. Flitsen gaat bij dit soort camera’s alleen met de mechanische sluiter. Dit kun je in je menu instellen.

Kijk de instellingen van jouw camera er even op na. Heb je een mechanische sluiter? Gebruik die dan als je gaat flitsen met een externe flitser of met een trigger. Als je geen mechanische sluiter hebt, dan is de ‘elektronische 1e gordijn-sluiter’ meestal het juiste alternatief. Ook die stel je in in je hoofdmenu.

elektronische sluiter en flitsen

2. Monteer je flitser op de goede manier

Het is natuurlijk een open deur: zet je flitser of trigger goed op je camera! Op mijn Canon 5D mark 4 was ik gewend om mijn flitser op de hot shoe te schuiven schuiven totdat hij niet verder kon. Op mijn R6 deed ik dat ook. Maar dat is anders bij deze systeemcamera met de nieuwste multifunctionele hotshoe met pins (zie foto hieronder).

Als je tegendruk voelt als je de flitser op je camera schuift, dan moet je nog even doordrukken. Even een ‘klikje verder’ dus. Grote kans dat je flitser het dán wel doet.

Flitser op Canon R doet het niet lees hier de oplossing
De nieuwe hotshoe van Canon met pins.

Flitsers en triggers doen het niet meer op Canon R systeemcamera
De triggers en flitsers waarvan ik even dacht dat ze het niet meer deden.

Heb jij tips?

Heb jij andere oplossingen voor het probleem van een niet-werkende flitser of trigger? Laat het dan in de reacties hieronder weten!


Workshop flitsfotografie

Regelmatig organiseer ik workshop flitsen met de Reportageflitser. Kijk in de cursusagenda voor de data!


Flitser of camera kopen?

Ben jij van plan om een camera, een flitser of andere foto-apparatuur te kopen? Ik adviseer je de fysieke winkels en de webwinkel van CameraNu.nl.

Een goedkope flitser kopen?

Wil je een goedkope flitser kopen? Lees dan eerst mijn blogbericht Is een goedkope flitser een verstandige keus?.


ABONNEER JE GRATIS OP MIJN BLOG! 🔔

Vul je e-mailadres in. Dan ontvang je een seintje als ik een nieuw blogbericht publiceer.

Voeg je bij 39 andere abonnees

Geef een reactie

2 gedachten over “Waarom doet mijn flitser of trigger het niet op de Canon R?”

error: