Tentoonstelling Erwin Olaf

Afgelopen zondag heb ik de overzichtstentoonstelling van Erwin Olaf in het Gemeentemuseum in Den Haag bezocht. Vanaf het moment dat ik ergens eind jaren tachtig zijn publicatie Chessmen in handen kreeg ben ik fan van deze Nederlandse topfotograaf.

Gemeentemuseum Den Haag

Ik was er nog nooit geweest, maar een bezoek aan het Gemeentemuseum is in meerdere opzichten de moeite waard. Ten eerste is er het museum zelf. Het gebouw bedoel ik. In het schitterende ontwerp van Berlage voelde ik me meteen thuis. De vormgeving en het gebruik van overvloedig daglicht geven een hele mooie sfeer.

Het museum toont een uitgebreide collectie topstukken waaronder werk van Piet Mondriaan, Picasso, Karel Appel en nog een paar van dat soort jongens. Sorry dames, maar meiden kom je niet veel tegen in diezelfde kamers. Momenteel loopt er wel de prachtige tentoonstelling Femmes Fatales – “Sterke vrouwen in de mode bevat werk van een indrukwekkende lijst vrouwelijke (inter)nationale ontwerpers.”

gemeentemuseum den haag berlage
Het was triest en somber weer. Een mooie dag voor een museumbezoek dus.

erwin olaf gemeentemuseum den haag

 

Erwin Olaf

Zoals gezegd, ik ben al jaren fan van Erwin Olaf. Ik vind het altijd overdreven om over helden te praten. Maar als ik er dan toch een paar moet noemen dan hij daar zeker bij. Net als Ed van der Elsken trouwens. En dat vind ik wel grappig, want die twee kun je totaal niet met elkaar vergelijken. Ja, het zijn allebei Nederlanders, maar daar houdt het wel mee op.

Van der Elsken fotografeerde vooral op straat. Hij zette ook wel ’s een foto in scene maar in zijn werk zie je vooral situaties die uit het leven zijn gegrepen. In een mooie bijna filmische look, dat dan weer wel.
Erwin Olaf daarentegen houdt de touwtjes strak in handen. Ten eerste werkt hij niet alleen maar met een heel team van specialisten. Zijn foto’s zijn bovendien meestal van A tot Z vormgegeven en geënsceneerd. Gecomponeerd kun je bijna zeggen. Ik vind vooral het absurdistische in het werk van Olaf zo mooi. Maar ook zijn portretten spátten je werkelijk van het papier tegemoet.

zelfportret erwin olaf
Zelfportretten van Erwin Olaf

Aanrader

Ik heb natuurlijk wel foto’s gemaakt van de tentoonstelling. Maar ik ga er hier niet veel van laten zien. Alles wat ik hier zou plaatsen zou afbreuk doen aan zijn fantastische werk. Nee, als je écht van zijn werk wilt genieten dan moet je het daar in Den Haag gaan bekijken. Het hangt er op groot formaat papier geprint aan de muur.

De collectie is nog tot en met 12 mei te zien. Als je van fotografie houdt dan is dit bijna een must!

Bij onze laatste verhuizing is een doos met boeken verdwenen. Daarin zat ook het een en ander van Erwin Olaf. Ik had nog wel iets in de kast staan, maar ik ben blij dat ik naar aanleiding van de tentoonstelling ‘I am” heb kunnen aanschaffen.
chessmen erwin olaf
Twee afbeeldingen uit de serie Chessmen in het boek dat ‘I am’ van Erwin Olaf.

Wil je een fotocursus, een workshop of een privéles volgen?

Bekijk hier mijn totale cursusaanbod!

Geef een reactie

error: