Straatportretten

10 Reacties

Noem me maar tegendraads of eigenwijs, maar ik hanteer de term straatportret anders dan hoe het in de definitie van de straatfotografie beschreven staat. Volgens die ‘voorschriften’ maak je straatportretten onopvallend. Je onderwerp mag het dus niet in de gaten hebben dat je hem of haar portretteert. Zoals je op mijn straatfotografiepagina kunt lezen en zien doe ik ook aan deze klassieke vorm van straatfotografie: mensen fotograferen die zich daar niet bewust van zijn. Maar regelmatig heb ik de behoefte om iemand aan te spreken en diegene te vragen of ik hem of haar mag portretteren. Zomaar. Midden op straat, zonder verdere opsmuk en ‘gewoon’ zoals hij of zij is. Je kent ze wel, het zijn de mensen die je de straat een beetje mooier ziet kleuren. Als je er oog voor hebt tenminste. Het zijn dé onderwerpen voor karaktervolle straatportretten.

Levensverhaal

Vaak kom ik met zo iemand in gesprek en dan blijkt er een prachtig verhaal achter het gezicht te zitten. Ik vind dat heel bijzonder. Ik bedoel, staat iemand me ineens op straat zijn levensverhaal te vertellen! Dat geeft een foto nóg meer diepgang. In ieder geval in mijn eigen persoonlijke beleving als fotograaf. Ik streef bij het maken van mijn straatportretten dus eigenlijk naar een karakteristiek verhaal in een combinatie van woord en beeld. Zo geeft het mij bovendien de gelegenheid om tegemoet te komen aan mijn behoefte om te schrijven!

Zijn deze foto’s straatportretten?

Zoals ik al zei: straatfotografie is candidfotografie op publieke plaatsen. Straatportret is een subcategorie van straatfotografie. Dus volgens die definitie is een straatportret een candid portret.
Maar zoals ik ook vertel in mijn blogpost Straatfotografie: 5 regels om te breken, maak ik graag mijn eigen regels als het gaat om míjn fotografie. Dus noem ik de eerste portretten op deze pagina heel eigenwijs straatportretten. Voor de candid straatportretten die ik maak heb ik een apart onderdeel gemaakt op deze pagina. Voorbijgangers!

Workshops en lezingen straatfotografie en straatportretten

Wil je zelf aan de slag met straatfotografie? Regelmatig organiseer ik workshops straatfotografie. Voor fotoclubs en andere groepen verzorg ik lezingen over dit onderwerp. Op de betreffende pagina’s vind je meer informatie en mijn contactgegevens. Informeer er vrijblijvend naar! Ik geef ook het hele jaar door algemene cursussen fotografie en privélessen.

Mijn vraag aan jou

Laat me weten wat je van mijn straatfoto’s vindt; onderaan de pagina kun je reageren. Als je mijn pagina deelt kan ik nog meer mensen bereiken en (hopelijk) inspireren. Veel kijkplezier!

straatportret Eindhoven

Esper Sanchez
Soms is het niet nodig om met iemand te praten om te kunnen communiceren. Harpist Esper Sanchez spreekt met zijn Keltische harp. Als je hem wilt horen spelen dan heb je grote kans hem aan te treffen in de straten van Eindhoven. Hij wilde wel even poseren voor de foto, waarvoor dank!


Straatportret in kleur - Man met hoedje

Straatportret Zwolle

Raymond
Raymond verkoopt kralenkettingen op de markt in Zwolle. Hij heeft ze opgehangen in zijn geimproviseerde marktkraam, een hekje voor een pand aan de Melkmarkt. Hij zegt dat het nog niet echt loopt met de verkoop, maar heeft er het volste vertouwen in dat dát snel gaat veranderen!


Straatportret Zwolle
Fietstaxi Zwolle TaxiJoe
Straatportret
‘Rubenski’ Ruben Bongelaar.

Ruben
Op een grijze, grauwe en miezerige zaterdagmiddag maak ik Zwolle gelukkig met de aanwezigheid van mijn camera. Want in een leuke stad als Zwolle lopen altijd fotogenieke en of interessante mensen rond. Nou ja, lopen… Sommige mensen kunnen, al dan niet moedwillig ook zittend een opvallende verschijning zijn.

Als ik vanuit de Diezerstraat de Grote Markt op loop zie ik hem quasi nonchalant in zijn fietstaxi zitten. Ik probeer onopvallend een foto te maken, maar ik ben net te laat. Hij heeft me door. Ik loop naar hem toe en leg uit wat ik aan het doen ben. Ik vertel dat ik aan straatfotografie doe en dat ik altijd op zoek ben naar opvallende mensen.

Verhaal
Ruben en ik raken aan de praat en hij vertelt me dat hij dit werk al zo’n twee jaar doet. Hij brengt mensen voor een euro per minuut in zijn tuk-tuk van A naar B, maar hij verzorgt ook rondritten door de stad. We komen tot de ontdekking dat er een interessante overeenkomst is tussen zijn tuk-tukrijden en mijn straatfotograferen: je weet ’s ochtends niet met wie je in de loop van de dag in aanraking komt. En we verbazen ons er allebei vaak over hoe snel je op een vertrouwelijke manier met mensen in gesprek kunt komen door je werk op straat. Het is gewoon opvallend hoe graag mensen hun verhaal kwijt willen, al is het ‘maar’ aan de taxichauffeur of de straatfotograaf.

Kunstenaar
Ruben is behalve FietsJoe ook kunstenaar. Grafisch ontwerper en tekenaar om precies te zijn: klik hier voor zijn profiel op FaceBook.


Straatportret
Alexander Kittenberger
Straatportretten

Alexander
Ik kom met Alex in gesprek op de vrijdagmarkt in Leeuwarden. Hij is een Oostenrijkse, geëngageerde wereldburger die door Europa trekt. We praten Engels want mijn Oostenrijks en Duits zijn niet bepaald je dat.
Hij verkoopt biologische smoothies. En hij vertelt me dat hij het leuk vindt om daarmee te experimenteren. De hele ochtend heeft hij groene en rode smoothies in de verkoop gehad en hij heeft zeker een dozijn marketingprincipes ingezet om die groene aan de man te brengen. Maar, zegt hij, “mensen willen geen groene drank. Mensen zijn geconditioneerd. Deels door de evolutie, maar waarschijnlijk nog meer door de jarenlange inprenting vanuit de reclamewereld.”

Als ik een week later op dezelfde plek kom om hem de foto’s te laten zien, tref ik een meisje aan. Ze vertelt me dat Alexander weer vertrokken is. Waarheen? Dat weet ze niet. Gewoon: Weer verder….
(Gelukkig had ik zijn emailadres!)


Straatportret Leeuwarden
Abdi
Straatportretten

Abdi
Als ik bepakt en bezakt met mijn camera – wie zegt dat je als straatfotograaf per se onopvallend moet zijn? – door de Leeuwarder binnenstad loop, zie ik hem van een afstand al aankomen. Hij is vergezeld van een paar vrienden of kennissen en het gaat er nogal luidruchtig maar vrolijk aan toe.
Ik wenk hem met mijn camera en vraag hem of het goed is dat ik wat foto’s van hem maak. Hij vindt dat prima, maar vraagt me met ondeugende ogen of ik dan wel een paar eurootjes voor hem heb zodat ie wat biertjes kan kopen. Ik stem ermee in want ik vind het een mooie ruil: Hij blij, ik blij. Hij een paar biertjes, ik een paar foto’s. De serie met Abdi in de hoofdrol is een pareltje geworden in mijn hoofdstuk straatportretten.


Straatportret-Leeuwarden

Of ik een foto van hem mag nemen. “Ja hoor, ga je gang!” zegt hij lachend. Verder had hij geen tijd. Maar dat geeft niet. Want ik geniet ook van dít soort korte, vriendelijke ontmoetingen.


Straatportret man met baard

Een vragend knikje van mij en een bevestigende van hem als antwoord: Zie daar het recept voor deze foto.


Straatportret Man met hoedje

Bolhoed
Een knikje. Dat is zijn antwoord op mijn stille vraag of ik hem mag fotograferen. De foto mag het verhaal vertellen.


straatportret-Sneek
Straatportret-man-in-Sneek
Piet ‘Snor’.

Piet Snor
Ik loop met mijn fiets op mijn schouder de geïmproviseerde trap op die wegwerkers hebben gemaakt in de fietstunnel op de Lemmerweg in Sneek. Er staan twee mannen naar de werkzaamheden te kijken, terwijl ze hun persoonlijke visie op betreffende infra-plannen van de gemeente bespreken. Ik merk dat de meningen wat verdeeld zijn. “Prima dat ze het doen hoor. Ik hou wel van wat gezelligheid om de deur, ik hoop dat het helpt om de toeristische bootjesmensen te lokken.”

De gemeente is bezig met de realisatie van een vaarverbinding tussen de Wâldfeart en de Geau. De vaart gaat vlak voor de Potterzijlflat langs (zie collagefoto linksonder). Piet vertelt dat hij ergens bovenin de acht verdiepingen hoge flat woont : “Ik heb m’n visvergunning al aangevraagd. Ik gooi eerdaags lekker mijn hengeltje uit vanaf mijn balkon!”  🙂


Straatportret Denemarken

Je hoeft je niet af te vragen wat hij er van vond dat ik deze foto nam. De vette knipoog zegt genoeg!


Straatportret Friesland
Nanne Wiersma

Anne
Als ik Anne op straat tegenkom en hem vraag of hij voor me wil poseren vanwege zijn mooie snor dan reageert hij eigenlijk niet eens verrast. Hij zegt dat hij het wel gewend is om leuke reacties te krijgen wat dit betreft. Hij en zijn vrouw zijn galeriehouders in Hallum en hij geeft me zijn kaartje. Of ik hem dan wel de foto wil mailen. Dat heb ik natuurlijk gedaan en hij was er erg blij mee.


Straatportret tulband
Mr. Singh Leeuwarden

Singh

Ik ontmoet meneer Singh in een van de noordelijke hoofdsteden van ons land. Ik zeg dat omdat ie min of meer gesteld is op zijn privacy – hij vindt het trouwens prima dat ik zijn portret op mijn website vertoon. En nadat ik hem heb gevraagd of ik hem mag portretteren, krijg ik als cadeautje een uittreksel van zijn levensverhaal te horen.

Singh is geboren in De Punjab, een provincie in het noorden van India. Hij is in 1986 naar Europa gekomen en werkt de eerste jaren in Engeland in de scheepsbouw. Hij vertelt lachend dat hij in die jaren als Sikh erg opviel tussen de Europeanen. Ik kan me dat voorstellen; Singh ziet er prachtig maar niet alledaags uit met zijn baard en tulband. Hij woont en werkt inmiddels al drie decennia in Nederland, maar ’s Winters gaat hij altijd een paar maanden terug naar zijn geboortestreek. Want hoewel hij het naar zijn zin heeft in ons land, blijven het Indiase klimaat en zijn familie trekken….


straatportret Leeuwarden
Tristan

Tristan
Met grote passen loopt hij me tegemoet. Mijn camera gaat van klik-klik-klik. Hij is oprecht verbaasd als ik hem vraag of hij wil poseren. Maar vervolgens gaat hij er trots en vol vertrouwen voor staan. En ik ben ben blij met het resultaat.


Straatportret
Narain Leeuwarden
Straatportret

Narain
Als ik hem vraag of hij het goed vindt als ik een foto van hem maak moet hij lachen. Hij snapt niet helemaal waarom ik dat zou willen, maar hij gaat er wel even voor staan. Prompt verdwijnt zijn lach om plaats te maken voor een ernstig gezicht. Het gaat tenslotte wel om een portret! Nadat ik hem de foto op het schermpje van mijn camera heb laten zien komen we nog even in gesprek. Hij vertelt dat hij de hele winter binnen heeft gezeten en vandaag voor het eerst weer ’s naar de markt gaat. Om een kibbeling te eten en om weer onder de mensen te zijn.

Terwijl we aan het tafeltje staan te praten komen er spontaan nog twee oudere heren bij ons staan. Kennelijk werkt een opgewekt gesprek aanstekelijk. 


Straatportret
Ids Terpstra tijdens BigTaste Sneek.

 Voorbijgangers


Voorbijgangers… Mensen. Is er een mooier onderwerp om te fotograferen? Ik vind van niet. Je komt ze tegen in alle soorten en maten. In elk mens of in zijn gedragingen kun je wel iets interessants ontdekken. Volgens de in de straatfotografie geldende definitie zou je de foto’s onder deze kop ‘voorbijgangers’ straatportretten moeten noemen. Ik zie de mensen op de foto’s hieronder als voorbijgangers, want dat is precies wat deze mensen zijn: personen die je pad kruisen en een paar tellen onderdeel zijn van je omgeving. Noem me maar eigenwijs, maar ik heb mijn eigen definities als het mijn fotografie aangaat. Mijn straatportretten zijn geposeerde foto’s, vaak aangevuld met korte verhaaltjes van vreemden waarmee ik op straat in gesprek kom. Je hebt hierboven met een aantal van hen kunnen kennismaken. Het overgrote deel van mijn straatfotografie bestaat uit zogenaamde candid-fotografie. Bekijk vooral ook die pagina met héél veel straatfoto’s.

Hieronder zie je een selectie van wat ik in de loop van de jaren gemaakt heb. Het is misschien een allegaartje, maar dat is inherent aan het onderwerp. Want elk mens is anders en juist dát maakt dit werk zo mooi.

De komende tijd zal deze pagina natuurlijk worden aangevuld. Want er lopen inmiddels ongeveer 7 miljard mensen op de wereld rond en ik heb ze nog lang niet allemaal voor de lens gehad. Dus kijk uit: I am the fly on your city wall 😉

straatportret man met hoed

straatportret man

straatportret voorbijgangers

punker hanekam

straatportret flirt

straatfotografie in kleur

Straatportretten

Straatportret

Straatportretten

Straatportret Sneek

Straatportret Zwolle

Straatportret in kleur

Voorbijgangers Straatportret

Stadsomroeper Haghorst Harrie van Doormaal

voorbijgangers straatportret

Straatportret man

Straatportret man met hoed

Straatportret vrouw met pruik

Straatportret man met kuif

Straatportret vrouw met hoed

Straatportret voorbijgangers

Straatportret Sneek

Straatportret Denemarken

Straatportretten in kleur

Straatportret vrouw in Sneek

Bekijk de rest van mijn straatfotografie-portfolio:

Straatfotografie in meer dan 100 foto’s

Mijn blogberichten over straatfotografie

Mijn workshops straatfotografie.

Voor fotoclubs en andere groepen verzorg ik lezingen over dit onderwerp.


Geef een reactie

10 gedachten over “Straatportretten”

error: