Is straatfotografie toegestaan?

Hoe zit dat eigenlijk met straatfotografie en wetgeving? Er is me al vaak gevraagd hoe ik te werk ga wat mijn straatfotografie betreft. De meest voorkomende vraag is of ik de mensen die ik fotografeer vooraf om toestemming vraag. Het antwoord is dat dit erg afhangt van de situatie. Als ik plotseling een leuk fotomoment zie, dan heeft het weinig zin om eerst contact met mijn onderwerp te zoeken om toestemming te vragen. Want het leuke of interessante moment is dan immers al voorbij. Bovendien wil ik mensen fotograferen zoals ze zijn en niet zoals ze zich gedragen in de wetenschap dat er een camera op hen is gericht. Het is dus eerder een kwestie van richten, schieten en weer door. Vaak hebben de mensen die ik op de foto heb gezet, dat inderdaad niet in de gaten. Veel mensen denken dat je als fotograaf hiermee in overtreding bent. Want, zo zeggen ze, je hebt toch portretrecht? Maar wat zegt de Wet daar over?

Straatfotografie, mag dat zomaar?

Straatfotografie is een fotografiegenre waarbij mensen op publieke plaatsen zoals straten, parken en metrostations gefotografeerd worden zonder dat ze zich daar bewust van zijn (Wikipedia). De vraag die er dan meestal meteen achteraan komt is: “Mag dat dan zomaar?” Het antwoord is kort maar krachtig: Ja. Je mag in de openbare ruimte, zeg maar op straat fotograferen wat en wie je maar wilt. Niemand kan je dat beletten, ook niet degene die je op de foto zet. Niemand kan je dwingen om je foto’s van je camera te verwijderen. Het is natuurlijk de vraag of het fatsoenlijk is om geen gehoor te geven aan een dergelijk verzoek, Als mij te kennen wordt gegeven dat degene er niet van gediend is dan verwijder ík wel de foto, maar dat is de keus die elke fotograaf voor zichzelf moet maken.

Straatfoto met toestemming

Ik vraag soms ook wel eens aan mensen op straat of ik hen mag fotograferen. Maar dat is dan niet omdat het moet, maar omdat ik een portret van hen wil maken. Vaak geven ze toestemming en poseren ze even voor mij en mijn camera. In die gevallen zal ik niet veel discussie hebben over mijn intenties, want die heb ik in het voorafgaande gesprekje wel duidelijk kunnen maken.

Foto’s publiceren zonder toestemming

Fotograferen (en filmen) mag dus volgens de huidige wetgeving. Maar hoe zit het dan met het publiceren van een foto zonder de toestemming van degene die er op staat afgebeeld? De Auteurswet (met name het onderdeel Portretrecht) is daar duidelijk in. Je mag foto’s die je in de openbare ruimte hebt gemaakt publiceren als daarmee geen redelijk belang van de geportretteerde in gevaar komt. Dat ‘redelijk belang’ moet in elke afzonderlijke situatie worden beoordeeld, maar meestal gaat het om privacybelangen. Je mag bijvoorbeeld niet zomaar een foto publiceren van iemand waarbij naakt of erotiek een rol speelt. Of ongevraagd een foto plaatsen van iemand met duidelijk overgewicht bij een artikel over obesitas.

Dutch Photographers (voorheen de Fotografenfederatie) heeft een uitgebreide online kennisbank over fotografen en auteursrecht: http://www.dupho.nl/kennisbank-auteursrecht

Dus: Op straat Fotograferen mag. Publiceren ook, maar vraag je af of je iemands belang niet schaadt.

Straatfotografie en AVG

Klik hier om in een nieuwer blogbericht mijn visie te lezen over de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming is van kracht geworden op 25 mei 2018) te lezen. Heeft die Wet consequenties voor straatfotografie en fotograferen op straat in het algemeen?


Bekijk mijn straatfotografie-portfolio:

Lezing Straatfotografie

Klik hier voor meer informatie over mijn lezing Straatfotografie.

Wil je een fotocursus, een workshop of een privéles volgen?

Bekijk hier mijn totale cursusaanbod!

Wat vind jij? Wordt met deze foto iemands belang geschaad? Druist het in tegen de ‘straatfotografie wetgeving’? Kun je situaties bedenken waarbij iemands belang wordt geschaad?


workshop straatfotografie leeuwarden
© Gert Jan Hermus

Meer weten?




ABONNEER JE GRATIS OP MIJN BLOG! 🔔

Vul je e-mailadres in. Dan ontvang je een seintje als ik een nieuw blogbericht publiceer.

Voeg je bij 39 andere abonnees

Geef een reactie

4 gedachten over “Is straatfotografie toegestaan?”

error: