Straatfotografie wetgeving 2 Reacties


Straatfotografie is een fotografiegenre waarbij mensen op publieke plaatsen zoals straten, parken en metrostations gefotografeerd worden zonder dat ze zich daar bewust van zijn (Wikipedia).

Er is me al vaak gevraagd hoe ik te werk ga wat mijn straatfotografie betreft. De meest voorkomende vraag is of ik de mensen die ik fotografeer vooraf om toestemming vraag. Het antwoord is dat dit erg afhangt van de situatie. Als ik plotseling een leuk fotomoment zie, dan heeft het weinig zin om eerst contact met mijn onderwerp te zoeken om toestemming te vragen. Want het leuke of interessante moment is dan immers al voorbij. Dan is het eerder een kwestie van richten en schieten. Vaak hebben de mensen die ik op de plaat heb gezet, dat inderdaad niet in de gaten.

Straatfotografie, mag dat zomaar?

De vraag die er dan meestal meteen achteraan komt is: “Mag dat dan zomaar?” Het antwoord is kort maar krachtig: Ja. Je mag in de openbare ruimte, zeg maar op straat fotograferen wat en wie je maar wilt. Niemand kan je dat beletten, ook niet degene die je op de foto zet. Niemand kan je dwingen om je foto’s te deleten. Het is natuurlijk de vraag of het fatsoenlijk is om geen gehoor te geven aan een dergelijk verzoek, Als mij te kennen wordt gegeven dat degene er niet van gediend is dan verwijder ík wel de foto, maar dat is de keus die elke fotograaf voor zichzelf moet maken.

Publiceren zonder toestemming

Fotograferen mag dus. Maar hoe zit het dan met het publiceren van een foto zonder de toestemming van degene die er op staat afgebeeld? De Auteurswet (met name het onderdeel Portretrecht) is daar duidelijk in. Je mag foto’s die je in de openbare ruimte hebt gemaakt publiceren als daarmee geen redelijk belang van de geportretteerde in gevaar komt. Dat ‘redelijk belang’ moet in elke afzonderlijke situatie worden beoordeeld, maar meestal gaat het om privacybelangen. Je mag bijvoorbeeld niet zomaar een foto publiceren van iemand waarbij naakt of erotiek een rol speelt. Of ongevraagd een foto plaatsen van iemand met duidelijk overgewicht bij een artikel over obesitas.

Dutch Photographers (voorheen de Fotografenfederatie) heeft een uitgebreide online kennisbank over fotografen en auteursrecht: http://www.dupho.nl/kennisbank-auteursrecht

Dus: Op straat Fotograferen mag. Publiceren ook, maar vraag je af of je iemands belang niet schaadt.

Bekijk mijn straatfotografie-portfolio:

Straatfotografie
Straatportretten
Voorbijgangers

Mijn Blogberichten over straatfotografie

 

Wat vind jij? Wordt met deze foto iemands belang geschaad? Druist het in tegen de ‘straatfotografie wetgeving’?

Straatfotografie, wet, auteurswet

 

Bekijk mijn workshops en lezingen over straatfotografie. Klik op onderstaande links!

 


Over Gert Jan Hermus

Ik ben fotograaf, tekstschrijver en adviseur voor online ondernemen.Alle content op deze website heb ik geplaatst op persoonlijke titel. Heb je een mening, een vraag of opbouwende kritiek? Ik hoor het graag van je, dus plaats gerust een reactie!---I am an allround photographer based in the Netherlands. I am looking forward to reading your comments below!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Straatfotografie wetgeving