Straatfotografie in de regen

Op het moment dat ik dit schrijf is het februari. Voor mijn gevoel zitten wat het weer betreft al een paar weken in een depressie. Het waait hard en de regen komt geregeld horizontaal aan de ramen van mijn fotostudio voorbij. Geen aanlokkelijke omstandigheden om buiten te gaan fotograferen. Ten eerste is het niet leuk om in de regen rond te lopen. Ook de meeste camera-apparatuur kan slecht tegen vocht. Toch is straatfotografie in de regen hartstikke leuk om te doen.

Straatfotografie in de regen

Maar hoewel het niet aanlokkelijk is, kan fotograferen in de regen mooie resultaten opleveren. Door de natte omstandigheden krijg je vaak mooie reflecties op straat. Zeker als er bijvoorbeeld kinderhoofdjes of gladde tegels liggen. De kleuren van de straatverlichting en de verlichting in etalages komen dan mooi tot hun recht. Bovendien zijn de kleuren tijdens regen wat intenser. In het natuurlijke licht in de regen is blauw de overheersende kleur. Als je er dan voor zorgt dat je ook gele of oranje kleuren in beeld hebt, dan resulteert dat meestal in een mooi kleurcontrast. Voor de echte straatfotograaf is straatfotografie in de regen een mooie uitdaging!

Fotocamera beschermen tegen de regen

De eerste zorg is dat je je fotospullen tegen de regen beschermt. Veel professionele camera’s zijn bestand tegen vocht. De meeste wat goedkopere fotocamera’s zijn dat meestal niet. Ik zou je in beide gevallen adviseren om te voorkomen dat je camera nat wordt. Je kunt natuurlijk een paraplu opsteken, maar dat maakt de camerabediening er niet gemakkelijker op. Hieronder heb ik een paar voorbeelden van camerahoezen geplaatst. Als je op de afbeelding klikt, dan krijg je meer details waaronder de prijs te zien.


Met deze Matin M-7100 regenhoes houd je je camera droog. Je kunt hem gewoon blijven bedienen en bovendien heeft hij een venstertje waardoor je op je lcd-schermpje kunt kijken.

Klik op de afbeelding voor meer details.

Nog een mooie regenhoes: de Caruba raincover B1 regenhoes. Deze hoes is ook bestand tegen stof, zout, spray, sneeuw en vuil. Je kunt hem ook gebruiken als je uit de hand fotografeert.

Klik op de afbelding voor meer details.

Camera-instellingen in de regen

Door de vaak donkere omstandigheden op een regenachtige dag is het lastig om met een korte sluitertijd te werken. Een korte sluitertijd is nodig als je de regendruppels wilt ‘bevriezen’ of als je geen onscherpte wilt in bewegende onderwerpen (zie hieronder). In dit soort donkere situaties moet je vaak je ISO verhogen naar grote getallen. En ja, dan ligt ruis op de loer. In mijn straatfotografie vind ík het niet erg als ik wat ruis heb in mijn foto’s. Het komt de sfeer in de foto vaak ten goede. Ik zou zeggen, wees daar ook niet te bang voor. Als ik moet kiezen tussen ruis of een bewogen foto dan is de keuze niet zo moeilijk. Bovendien valt ruis in moderne camera’s reuze mee. Met mijn Canon 5d mk4 durf ik het wel aan om de ISO ‘op te pompen’. Bovendien kun je ruis in de nabewerking vrij eenvoudig reduceren.

Straatfoto’s die ik maakte in de regen

Hieronder zie je een aantal foto’s die ik gemaakt heb ik de regen. Ik heb in de nabewerking alleen iets gedaan met het contrast en de verzadiging van de kleuren.

straatfotografie in de regen
Straatfotografie en regen

Een fotocursus, een workshop (straatfotografie) of een privéles volgen?

Ik verzorg een groot aantal fotocursussen en workshops. Regelmatig organiseer ik workshops straatfotografie, ook als het regent. Bekijk hier mijn totale cursusaanbod!

Geef een reactie

error: