Straatfotografie Amsterdam 2 Reacties


Ik had onze hoofdstad al een hele tijd niet bezocht en terwijl we de toerist uithingen vroeg ik me af waarom we dat eigenlijk niet veel vaker deden. Ja, de toerist. Want je snapt natuurlijk wel dat ik niet alleen naar een stad ga om te winkelen. Ik was in vol ornaat en op alles voorbereid. Ik had een lichtsterke groothoekzoom op mijn Canon gemonteerd en in mijn rugtas zat alles wat nodig is voor een fijn robbertje ‘straatfotografie Amsterdam‘.

Groot en Snel

Als straatfotograaf leef ik graag Groot en Snel. Dat wil zeggen, met mijn diafragma zo gróót mogelijk en mijn sluitertijd zo snél mogelijk. Met een gemiddeld brandpunt van 20mm en waarden van bijvoorbeeld f/2.8 en 1/2000 sec. moet je er wel voor zorgen dat je met je camera dicht bij je onderwerp bent. Anders valt degene die je wilt fotograferen al snel buiten je scherptediepte. Was het niet oorlogsfotograaf Robert Capa die ooit zei: “If your photographs aren’t good enough, you’re not close enough”? Ik stel het als vraag, maar ik weet het natuurlijk wel zeker dat het Capa was. En hij had groot gelijk. Als je dicht op je onderwerp zit, dan wordt je foto veel indringender. Dat deed ik dus: met mijn camera in de aanslag en een beetje ineengedoken liep ik door de stad. Alert op de dingen die gingen komen. Dichter bij Capa kon ik niet komen – en gelukkig maar.

Klerendisco’s

In een stad als Amsterdam hoef je niet bang te zijn dat je zonder onderwerpen komt te zitten. Door het mooie vroege voorjaarsweer was het gezellig druk. Als ik links keek, dan was ik bang dat ik rechts iets zou missen! Ik zal vast wel iets gemist hebben, maar ik heb weer een geweldige dag gehad en ben bovendien met een mooie aanvulling voor mijn portfolio thuisgekomen.

Oh ja. En we hebben ook nog de lange rij voor het Anne Frankhuis van een afstand aanschouwd, de Ouwe Wester bekeken en zachtjes bezongen, patat met iets wat kip moest voorstellen gegeten en uiteindelijk hebben we voor onze zoon nog nieuwe kleren gekocht in een paar van die ‘klerendisco’s’. Ook werken bij Gert Jan Hermus? Kijk dan op mijn website… 😉

 

Bekijk mijn straatfotografie-portfolio:

Straatfotografie
Straatportretten
Voorbijgangers

Mijn Blogberichten over straatfotografie

Mijn workshops Straatfotografie

Mijn lezing over Straatfotografie

 

straatfotografie amsterdam

Prinsengracht

straatfotografie amsterdam

amsterdam leidsestraat

amsterdam leidsestraat

amsterdam begijnhof

Begijnhof

Bekijk mijn portfolio straatfotografie (klik op onderstaande banners).


Over Gert Jan Hermus

Ik ben fotograaf, tekstschrijver en adviseur voor online ondernemen.Alle content op deze website heb ik geplaatst op persoonlijke titel. Heb je een mening, een vraag of opbouwende kritiek? Ik hoor het graag van je, dus plaats gerust een reactie!---I am an allround photographer based in the Netherlands. I am looking forward to reading your comments below!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Straatfotografie Amsterdam

  • Henk Jonkvorst

    Een drukke stad leent zich inderdaad beter voor deze fotocategorie dan een landelijk dorp als Staphorst 🙂 Bij straatfotografie kijk je niet zo kritisch naar kwaliteit en composities maar de foto mag voor mij wel een beetje “verhalend” zijn. Oftewel het verhaal achter de foto dat door de kijker op meerdere manieren in valt te vullen. Telefoonzombies zijn natuurlijk dankbare onderwerpen (laatste foto) werken met groothoek is natuurlijk wel mooi maar vaak lukt het dan niet om ongezien te fotograferen (foto 2)