Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art

Al decennia lang fotografeer ik met twee favoriete objectieven. De eerste is mijn trouwe 50mm lens (lees hier mijn blogbericht over de Sigma 50mm). De tweede is een fabelachtig 85mm objectief: de Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art . Het is een hele mond vol, ik weet het. Ik heb ook een aantal professionele lenzen van Canon. Toen mijn 85mm aan vervanging toe was, stond ik op het punt om zo’n professionele L-lens aan te schaffen. Maar omdat die al gauw over de 2000 euro gaat, ben ik nog ’s om me heen gaan kijken. Ik las hele goede recensies op gerenommeerde reviewsites van de Sigma 85mm. Ik fotografeerde al een poosje met de 50mm van Sigma en ik was daar al heel tevreden over. Dus ik besloot om zijn 85mm-broer ook te kopen. Voor mijn portretfotografie gebruik ik niet anders dan deze twee objectieven.

Sigma ART-serie

Sigma heeft verschillende lijnen objectieven. De ART-serie is het topsegment. Ik heb de Sigma 85mm in 2021 aangeschaft en ik gebruik hem heel vaak, met name voor portretfotografie. Ik moet je zeggen dat ik nog geen dag spijt heb gehad van mijn aankoop. Hieronder kun je mijn gebruikersreview lezen.

Uitvoeringen van de Sigma 85mm f/1.4 DG HSM ART

Sigma maakt dit objectief voor camera’s van:

 • Canon (EF-mount)
 • Nikon (F-mount)
 • Sony (E-mount en A-mount)
 • Leica (L-mount)
 • Sigma’s eigen mount

Voor sommige camera’s zijn adapters te koop. Daarmee kun je het objectief ook op bodies van een ander type camera plaatsen.

De prijs van de Sigma 85mm f/1.4 DG HSM ART

Je koopt dit objectief voor een prijs van rond de 1.000 euro. Dat is natuurlijk heel veel geld. Maar als je het gaat vergelijken met de 85mm toplenzen van de grote merken die ik hierboven heb genoemd, dan zie je dat dit een hele redelijke prijs is. Vooral als je rekening houdt met de prijs-kwaliteitverhouding . Zo kost de 85mm in de professionele lijn van Canon bijvoorbeeld 1.800 euro. En die van Sony zit rond een bedrag van 2.200 euro.

Kwaliteitsverschil?

De Sigma 85mm f/1.4 art is dus een stuk goedkoper dan de objectieven van de merken zelf. Maar is hij dan ook minder goed? Ik heb in mijn onderzoek meerdere gerenommeerde websites bezocht waar deze lens werd beoordeeld. En ze komen allemaal tot de conclusie dat de Sigma op een aantal vlakken zelfs beter presteert. Bekijk bijvoorbeeld de technische review van DXOMARK. Er zijn op YouTube ook veel video’s te vinden waarin dit objectief wordt vergeleken met andere objectieven.

En nu ik het objectief zelf een poos heb gebruikt kan ik je zeggen dat ik hem geweldig vind. Ik heb hem heel vaak op mijn Canon 5d mark IV gemonteerd zitten. De foto’s die ik er mee maak hebben een hele mooie zachtheid. En ik vind de onscherpte in de achtergrond prachtig.

Gebruik

Ik gebruik mijn 85mm veel bij portretfotografie. En dan met name voor headshots, zeg maar de LinkedIn profielfoto.

Met dit objectief kan ik ook bij donkere omstandigheden nog goed fotograferen. Dat komt natuurlijk door dat grote diafragma van f/1.4. Maar je koopt een dergelijke lens niet alleen vanwege zijn lichtsterkte. Want met dat grote diafragma kun je foto’s maken met een prachtige onscherpe voor- en achtergrond.

De Sigma 85mm f/1.4 ART is een objectief met een vast brandpuntafstand. Je kunt met dit objectief dus niet zoomen. Sommige mensen vinden dat een nadeel. Maar je zou ook kunnen zeggen dat dit zo’n goede lens is omdat hij niet kan zoomen. De meeste zoomlenzen zijn kwalitatief minder dan primelenzen. Bovendien vind ik dat een lens met een vast brandpunt je dwingt om creatief te zijn. Je moet zelf op zoek naar de juiste afstand en beeldhoek.

Mijn bevindingen

Nu ik deze lens een poosje heb gebruikt kan ik er denk ik goed over oordelen. Hieronder heb ik de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

 • De goede prijs-kwaliteitverhouding.
 • Hij heeft een sublieme scherpte (ook bij volle diafragmaopening en ook aan de randen van de foto’s).
 • Scherpstellen gaat zeer prettig en vlot (zijn autofocus en stil en zeer snel).
 • De foto’s hebben een mooi contrast.
 • Zijn uitstekend van kleur.
 • Een mooie bokeh.
 • Het objectief heeft weinig tot geen chromatische aberratie.

Nadelen

 • Hij is behoorlijk zwaar (maar hij ligt heerlijk in de hand, vind ik).
 • Als je eenmaal zo’n ART-lens hebt, dan wil je er eigenlijk nog meer 🙂

Conclusie

Vanuit eigen ervaring kan ik je dit 85mm-objectief van harte aanbevelen. Deze topper kan zich met gemak meten met de veel duurdere objectieven van de grote merken zelf. Het is een upgrade voor je camera. Of je nu fotografeert met een Canon, Nikon, Sony of een Leica.

Waar te koop?

Ik heb zelf hele goede ervaringen met de webshop van CameraNu. Ze zijn goedkoop, snel en kundig.

Let op!

Controleer altijd of het product dat je aanschaft past bij de apparatuur die je al hebt. Ik heb de berichten op mijn blog met zorg samengesteld. Maar het kan bijvoorbeeld voorkomen dat specificaties op de website van de aanbieder in de loop van de tijd worden aangepast.

De verschillende versies

Klik op de betreffende afbeelding of link om naar het objectief van jouw merk camera te gaan:


Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art Sony E-Mount objectief

Klik op de afbeelding.

Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art Canon EF-mount objectief

Klik op de afbeelding.

Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art Nikon F-mount objectief

Klik op de afbeelding.

Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art Leica-mount objectief

Klik op de afbeelding.

ABONNEER JE GRATIS OP MIJN BLOG! 🔔

Vul je e-mailadres in. Dan ontvang je een seintje als ik een nieuw blogbericht publiceer.

Voeg je bij 39 andere abonnees

Lees ook:

Geef een reactie

error: