Sigma 50mm f/1.4 DG HSM ART review

Toen ik decennia geleden mijn eerste spiegelreflexcamera kocht zat daar een 50mm objectief op. Toentertijd was dat de standaardlens voor de meeste fotografen. Want, zo werd gezegd, zo’n lens leek het meest op hoe wij mensen de wereld aanschouwen. Met ongeveer dezelfde beeldhoek. Dat moet je achteraf met een korreltje zout nemen, want de beeldhoek van onze ogen is toch wel wat anders. Maar ik heb nog steeds een zwak voor het 50mm objectief. Ik heb jarenlang gefotografeerd met een Canon 50mm f/1.4. Maar deze lens was na al die jaren aan vervanging toe. Voordat ik een nieuwe lens kocht heb ik grondig onderzoek gedaan. Ik kwam tenslotte uit op de Sigma 50mm f/1.4 DG HSM ART. Door de toevoeging ART weet je dat je met het topsegment van Sigma te maken hebt.

Ik heb de Sigma aangeschaft en heb hem inmiddels een poosje in gebruik. Ik moet je zeggen dat ik nog geen dag spijt heb gehad van mijn aankoop. Hieronder kun je mijn gebruikersreview lezen.

Uitvoeringen van de Sigma 50mm f/1.4 DG HSM ART

Sigma maakt dit objectief voor camera’s van:

 • Canon (EF-mount)
 • Nikon (F-mount)
 • Sony (E-mount en A-mount)
 • Leica (L-mount)
 • Sigma’s eigen mount

(Zie de verschillende links hieronder).

Voor sommige camera’s zijn adapters te koop. Daarmee kun je het objectief ook op bodies van een ander type camera plaatsen.

De prijs van de Sigma 50mm f/1.4 DG HSM ART

Je koopt dit objectief voor een prijs van tegen de 800 euro. Dat is natuurlijk een hoop geld. Maar als je het gaat vergelijken met de 50mm toplenzen van de verschillende grote merken, dan zie dat dit een hele redelijke prijs is. Zeker als je de prijs-kwaliteitverhouding gaat bekijken. De 50mm in de professionele lijn van Canon kost bijvoorbeeld 1500 euro. En die van Sony zit rond een bedrag van 2200 euro. Die lenzen hebben dan weliswaar een diafragma van f/1.2, maar toch. En met f/1.4 heb je ook een prachtig diafragma in handen.

Kwaliteitsverschil?

De Sigma 50mm f/1.4 art is dus een stuk goedkoper dan de objectieven van de merken zelf. Maar is hij dan ook minder goed? Ik heb in mijn onderzoek meerdere gerenommeerde websites bezocht waar deze lens werd beoordeeld. En ze komen allemaal tot de conclusie dat de Sigma op een aantal vlakken zelfs beter presteert. Bekijk bijvoorbeeld de technische review van DXOMARK. Er zijn ook veel YouTube-video’s te vinden waarin dit objectief wordt vergeleken met andere objectieven.

En nu ik het objectief zelf een poos heb gebruikt kan ik je zeggen dat ik hem geweldig vind. Ik heb hem heel vaak op mijn Canon 5d mark IV gemonteerd zitten.

Gebruik

Ik gebruik mijn 50mm veel bij portretfotografie. En dan met name voor halfportretten. Op een cropcamera kun je deze lens ook prima inzetten voor zogenaamde headshots, zeg maar de LinkedIn profielfoto. Want op een cropcamera gaat de 50mm zich door de cropfactor gedragen als een (ongeveer) 80mm-objectief. Op mijn full frame-camera gebruik ik voor headshots mijn Sigma 85mm of mijn 100mm macro-lens.

Met dit objectief kan ik ook bij donkere omstandigheden nog goed fotograferen. Dat komt natuurlijk door dat grote diafragma van f/1.4. Maar je koopt een dergelijke lens niet alleen vanwege zijn lichtsterkte. Want met dat grote diafragma kun je foto’s maken met een prachtige onscherpe voor- en achtergrond.

De Sigma 50mm f/1.4 ART is een objectief met een vast brandpuntafstand. Met deze primelens kun je dus niet zoomen. Misschien is dat voor sommige mensen een nadeel. Maar je kunt ook zeggen dat dit omdat hij niet kan zoomen zo’n goede lens is. Bovendien vind ik dat een lens met een vast brandpunt je dwingt om creatief te zijn. Je moet zelf op zoek naar de juiste afstand en beeldhoek.


Sigma 50mm f/1.4 DG HSM ART review op Canon 5D mark IV
Mijn Sigma 50mm f/1.4 DG HSM ART op mijn Canon 5D mark IV

Mijn bevindingen

Nu ik deze lens een poosje heb gebruikt kan ik er denk ik goed over oordelen. Hieronder heb ik de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

 • de prijs-kwaliteitverhouding
 • hij heeft een sublieme scherpte (ook bij volle diafragmaopening en ook aan de randen van de foto’s)
 • scherpstellen gaat zeer prettig en vlot (zijn autofocus en stil en zeer snel)
 • de foto’s hebben een mooi contrast
 • zijn uitstekend van kleur
 • en hebben een mooie bokeh
 • het objectief heeft weinig tot geen chromatische aberratie

Nadelen

 • hij is behoorlijk zwaar (hij weegt zo’n 800 gram)
 • als je eenmaal zo’n ART-lens hebt gebruikt, dan wil je er eigenlijk nog meer 🙂

Sigma 50mm f/1.4 DG HSM ART voorbeeldfoto
Wil je koffie of thee? Foto gemaakt met de Sigma 50mm f/1.4 DG HSM ART. Crop op 72 dpi.

Conclusie

Vanuit eigen ervaring kan ik je dit objectief van harte aanbevelen. Deze topper kan zich met gemak meten met de veel duurdere objectieven van de grote merken zelf. Het is een upgrade voor je camera. Of je nu fotografeert met een Canon, Nikon, Sony of een Leica.

Waar te koop?

Ik heb zelf hele goede ervaringen met de webshop van CameraNu. Ze zijn goedkoop, snel en kundig.

Let op!

Controleer altijd of het product dat je aanschaft past bij de apparatuur die je al hebt. Ik heb de berichten op mijn blog met zorg samengesteld. Maar het kan bijvoorbeeld voorkomen dat specificaties op de website van de aanbieder in de loop van de tijd worden aangepast.

De verschillende versies

Klik op de betreffende afbeelding of link om naar het objectief van jouw merk camera te gaan:

Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art Sony E-Mount objectief

Sigma 50mm f/1.4 ART Sony E mount

Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art Sony A-mount objectief

het beste 50mm objectief

Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art Canon EF-mount objectief

Sigma 50mm f/1.4 ART Canon EF mount review

Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art Nikon F-mount objectief

Sigma 50mm f/1.4 ART Nikon mount

Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art Leica-mount objectief

Sigma 50mm review

ABONNEER JE GRATIS OP MIJN BLOG! 🔔

Vul je e-mailadres in. Dan ontvang je een seintje als ik een nieuw blogbericht publiceer.

Voeg je bij 39 andere abonnees

Geef een reactie

error: