Over mij


Gert Jan Hermus

Ik ben geboren in Zuid-Holland, maar getogen en gerijpt in Fryslân. Sinds 2008 woon ik met veel plezier met mijn gezin in Sneek (Súdwest-Fryslân). De Friese cultuur en historie liggen mij na aan het hart. Wat dat betreft beschouw ik mezelf als een ´Hollanner om Ynens´.

Door de economische en juridische opleiding die ik heb gevolgd en de ervaring die ik heb opgedaan in verschillende managementfuncties in de Friese openbare bibliotheekwereld, mag je me best een generalist noemen.
Ik heb leren omgaan met  klantsegmentaties en heb klantgericht leren denken in een retailomgeving. Ik ben bekend met de lokale politieke verhoudingen en overheid en heb leiding gegeven aan veranderingsprocessen tijdens reorganisaties en fusies. Met veel plezier heb ik samen met architecten en aannemers bibliotheken verbouwd en gerestyled.

Ik ben nieuwsgierig en maatschappelijk betrokken en ik blijf graag op de hoogte van (de achtergronden van) het nieuws.

In mijn vrije tijd ga ik er graag op uit met mijn racefiets. In een groep of alleen, ik vind het allebei heerlijk. Wat ik niet onvermeld wil laten is dat ik de trotse eigenaar ben van vier fietselfstedenkruisjes. Ik voel me daardoor nét dat beetje Friezer!
Verder hou ik van koken en lekker eten en ik drink daarbij graag een goed glas wijn of een Belgisch biertje.

Fotografie

Ik maak al zo’n vijfendertig jaar foto’s. Ik weet niet meer hoe, maar op mijn 17e kreeg ik mijn eerste Practica spiegelreflexcamera in handen en ik was meteen verkocht. Het was in die tijd nog old skool fotograferen: alles met de hand instellen, geen autofocus, geen toeters en bellen. Tegenwoordig gaat alles digitaal en steeds automatischer. Maar ik heb nog dagelijks profijt van de kennis die ik heb opgedaan in die analoge beginperiode. Want een peperdure camera alleen is geen garantie voor mooie foto’s. In mijn optiek zijn vakkennis en een oplettend oog nog veel belangrijker. Ik probeer te fotograferen met de woorden van fotograaf Elliot Erwitt in mijn achterhoofd: “All the technique in the world does not compensate for the inability to notice”.

Mijn belangstelling gaat uit naar verschillende thema’s binnen de fotografie: portretten, (sociaal) documentair, bedrijfs- en productfotografie en fotojournalistiek. Ik vertel graag verhalen met mijn foto’s. Ik wil door mijn fotografie als het ware communiceren met mijn onderwerp én met mijn publiek. Ik besef dat mijn foto’s net zo veel zeggen over mijzelf als over mijn onderwerp. Mijn fotojournalistieke en vrije werk wordt beïnvloed door een grote maatschappelijke betrokkenheid. Voor voorbeelden verwijs ik je graag naar mijn pagina’s straatfotografie en straatportretten.

Ik nodig je uit om mijn portfolio te bekijken. En natuurlijk ben ik benieuwd naar je mening. Die kun je kenbaar maken via de contactpagina, op mijn gastenboek of door een reactie achter te laten op mijn blog.

Voor opdrachten of vormen van samenwerking kun je me mailen of bellen. Ik ben altijd nieuwsgierig naar nieuwe dingen en neem elk project net zo serieus als jij.

Photoshop

Nabewerking met Photoshop is in mijn beleving een niet meer weg te denken onderdeel van de fotografie. Ik besteed soms net zo veel tijd aan het nabewerkingsproces als aan het maken van de foto zelf. Ik weet uit ervaring dat iemand die ik geportretteerd heb het erg op prijs stelt als ik die ene puist even verwijder of als ik de rimpels wat zachter maak. Het geeft me altijd een goed gevoel als ik iemand zo voordelig mogelijk, maar realistisch voor de dag kan laten komen.

Schrijven

Van jongs af aan ben ik dol op taal. Ik hou ervan om ermee te spelen. Al zo lang ik me kan herinneren maak ik woordgrapjes en verzin ik woorden en uitdrukkingen. Ik kan er niet tegen als ik ergens een tekst tegenkom met fouten erin. Noem me maar ouderwets, maar ik hecht aan mooi en verzorgd taalgebruik.

Cursussen en workshops

Ik organiseer regelmatig cursussen en workshops. Lees er meer over op de pagina’s Basiscursus Fotografie in 1 dag,  – Privelessen fotografie – Incompany trainingen en Workshop straatfotografie

Lezingen

Je kunt me inhuren voor een lezing Straatfotografie.

Contact en social media

Ga naar mijn contactpagina voor de contactgegevens en mijn social media-profielen.

 

 

Resumé:

Echtgenoot
Vader van twee
Manager
Bibliotheken
Tekstschrijver
Fotograaf
Photoshopper / Beeldbewerker
Webadviseur
Blogger
Social Media
Tourfietser
Fryslân
Hollanner om Ynens
Sneek
Culinair
Scandinavië
Ambitieus
Creatief
Authentiek
Betrokken

 

Ervaring:

Management
Veranderingsprocessen
Reorganisaties
Fusies
Verbouwingen en restylingen
Financiën
Personeel
(Coachend) leidinggeven
Personeelstevredenheidsonderzoeken
Kwaliteit en certificering
Retail
Klantsegmentatie
Klantgericht denken
Online ondernemen en social media
Klanttevredenheidsonderzoeken
Loyaliteitsactiviteiten
ICT
Webdesign
Wordpress
Search Engine Optimization (SEO)
Photoshop
InDesign
Facilitair management
Laaggeletterdheid
Taalstimulering