Onverwacht fotomoment 3 Reacties


Soms doet een fotomoment zich erg onverwacht voor. Dus als ik met mijn camera ergens rondloop, dan ben ik altijd alert en geconcentreerd. Want in elke situatie kan een interessant beeld ontstaan. Dat wil zeggen, interessant voor mij als fotograaf. Pas veel later zal blijken of ik de foto die ik heb gemaakt ook interessant vind voor iemand anders. En dan hebben we het nog niet eens over de vraag of die ánder het wel de moeite waard vindt. Afijn…

Herinnering aan de context

 “Het plezier van fotograferen zit ‘m vaak voor een belangrijk deel in de context, in de situatie waarin ik de foto maak. Want een foto levert niet alleen een herinnering op aan het beeld dat ik fotografeer, maar  ook aan de omstandigheden waarin ik dat deed.”

Plotseling opduiken

Zo lag ik een poos geleden op mijn buik in het gras. Ik ben eigenlijk niet zo van de bloemetjes en de bijtjes, maar Ik was geconcentreerd aan het fotograferen toen ik ineens werd afgeleid. Ik weet niet goed hoe je steeds harder klinkende voetstappen op een grindpad moet omschrijven, maar ik denk dat je je het wel kunt voorstelling. Ik draaide me om en zag ineens een prachtig beeld ontstaan. Op de dijk boven mij verscheen het silhouet van een hardlopende vrouw. Ze stak sterk af tegen de feloranje lucht van de ondergaande zon en ik realiseerde me dat dit wel ’s iets kon worden. Fotografisch gezien dan hè.

Op zo’n moment pas je als de sodemieter je camera-instellingen aan en sta je, voordat je er zelf erg in hebt in de aanslag. De naderende vrouw was net zo verrast over mijn plotselinge opduiken als ik over het hare. Maar ook zij had kennelijk in de gate, dat haar verschijning op die dijk een interessante foto kon opleveren. Ze zwaaide even. Een kort handgebaar, maar ze gaf er mee aan dat het oké was.

Hieronder zie je het resultaat: Een halfsilhouet. Wat metadata uit de EXIF: Canon camera met 85mm f/1.8. ISO 800, Sluitertijd 1/1250 sec. Ik heb eerder dit blogbericht geschreven over het objectief dat ik hier heb gebruikt. Ik heb meer zonsondergangen gefotografeerd. Je kunt zie HIER vinden. Het keuzemenu voor de rest van mijn portfolio staat HIER.

Voor mijn fotograferende volgers heb ik de volgende vraag: wat zijn jouw beweegredenen om te fotograferen? Je kunt je reactie eenvoudig indienen onderaan deze pagina.

I have the following question for my fellow photographers and followers: What are your personal motivations to make pictures?

 

zonsondergang silhouet vrouw

 

 

Wil je ook leren hoe je het beste zo’n tegenlichtfoto kunt maken? Bekijk dan mijn cursusaanbod:


Over Gert Jan Hermus

Ik ben fotograaf, tekstschrijver en adviseur voor online ondernemen.Alle content op deze website heb ik geplaatst op persoonlijke titel. Heb je een mening, een vraag of opbouwende kritiek? Ik hoor het graag van je, dus plaats gerust een reactie!---I am an allround photographer based in the Netherlands. I am looking forward to reading your comments below!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “Onverwacht fotomoment

  • Aga

    Outstanding photo. Full of motivation…really.
    I want to show magic of nature and that motivates me. People spend more and more time at home or at work. They live faster and faster. I want to show them how mother of nature can be helpful. How nature is important. Lots of people support me. That is also my huge motivation. Sorry for my english. hehe I am learning. Greetings. 🙂