Mag je mensen fotograferen en filmen op straat

Mensen fotograferen en filmen op straat, mag dat eigenlijk wel? Wat zegt de Wet daarover?  Ik krijg deze vraag vaak op de momenten dat ik mensen fotografeer op straat en naar aanleiding van mijn workshops Straatfotografie en de straatfoto’s die ik publiceer op deze pagina.

Wetgeving

Het antwoord is kort maar krachtig: ja! Volgens de Wet mag je in de openbare ruimte (op straat, in parken en in openbare gebouwen) filmen en fotograferen wie en wat je maar wilt.

Niemand kan je dat beletten, ook niet degene die je op de foto of video zet. Niemand kan je dwingen om je beelden te deleten. Het is natuurlijk de vraag of het fatsoenlijk is om geen gehoor te geven aan een dergelijk verzoek, Als mij te kennen wordt gegeven dat degene er niet van gediend is dan verwijder ík in sommige gevallen de foto, maar dat is de keus die elke fotograaf voor zichzelf moet maken.

Publiceren zonder toestemming

Fotograferen en filmen mag dus. Maar hoe zit het dan met het publiceren van een foto of video zonder de toestemming van degene die er op staat afgebeeld? De Auteurswet (met name het onderdeel Portretrecht) is daar duidelijk in. Je mag beelden die je in de openbare ruimte hebt gemaakt publiceren als daarmee geen redelijk belang van de geportretteerde in gevaar komt. Dat ‘redelijk belang’ moet in elke afzonderlijke situatie worden beoordeeld, maar meestal gaat het om privacybelangen. Je mag bijvoorbeeld niet zomaar een foto publiceren van iemand waarbij naakt of erotiek een rol speelt. Of ongevraagd een foto plaatsen van iemand met duidelijk overgewicht bij een artikel over obesitas.

Verder mag je niet zomaar iemands portret gebruiken in commerciële uitingen.

Dutch Photographers (voorheen de Fotografenfederatie) heeft een uitgebreide online kennisbank over fotografen en auteursrecht: http://www.dupho.nl/kennisbank-auteursrecht

Dus: Op straat Fotograferen en filmen mag. Publiceren ook, maar vraag je af of je iemands belang niet schaadt.

Meer over deze wetgeving op mijn website:

Ik heb nog een aantal uitgebreide blogberichten geschreven over straatfotografie, wetgeving en AVG. Waaronder fotograferen in stations en in treinen. Je vindt ze hier.

Meer lezen?

Voor de onderbouwing van dit blogbericht verwijs ik je graag naar de volgende pagina’s van Charlotte Meindersma:


Workshop Straatfotografie

Regelmatig organiseer ik workshops Straatfotografie. Daarin komen alle aspecten van de straatfotografie, ook de wetgeving aan de orde. Bekijk hier de data van de komende workshops.


mag je mensen fotograferen en filmen op straat
Op straat gefotografeerd, maar niet herkenbaar. Niemands belang wordt geschaad.- © Gert Jan Hermus

 

Bekijk hier mijn straatfotografie-portfolio:

Straatfotografie

Straatportretten

Voorbijgangers

Mijn Blogberichten over straatfotografie


Wil je een fotocursus, een workshop of een privéles volgen?

Bekijk hier mijn totale cursusaanbod!


Wat is een goede camera voor straatfotografie?

Ik heb een blogbericht geschreven over de camera’s die ik gebruik voor straatfotografie.


Workshop straatfotografie

Ik geef regelmatig workshops straatfotografie. Tijdens deze praktisch workshops komen deze juridische thema’s natuurlijk ook aan bod.

Klik op onderstaande link voor alle informatie:Antwoord op je vraag. Zoekwoorden:

  • Mag je fotograferen op straat?
  • Mag je filmen op straat?
  • stop politie
  • Mag je de politie filmen
  • Mag je de politie fotograferen
  • Wegmisbruikers
  • Wetgeving fotografie en privacy

Geef een reactie

error: