Kapotte harde schijf

Het is net als met alle andere elektrische apparaten. Het is niet de vraag of, maar wannéér een harde schijf kapot gaat. Ik was afgelopen weekend aan de beurt. Ik werd geconfronteerd met een kapotte harde schijf. Gelukkig was niet een van de interne schijven van mijn computer gecrasht, dat zou nog vervelender zijn geweest. Nee, een van mijn externe back-up-schijven had zomaar de geest gegeven. En om nou te zeggen dat ik hem heel intensief gebruikte. Hij stond eigenlijk altijd in een kast te nietsen. Back-up te zijn. Maar misschien kunnen die schijven niet goed tegen een inactief leven en gaan ze daar eerder kapot van?

kapotte harde schijf
Ik heb de schijf vernietigd. Ik ga ervan uit dat dit afdoende is 😉 (Foto: © Gert Jan Hermus)

Back-up

Ik weet dat veel computeraars een hekel hebben aan back-ups maken. Sommige mensen doen het zelfs nooit. Afhankelijk van wat je op je computer hebt staan schuilt daar wel een gevaar in vind ik.
Ik moet er niet aan denken dat ik mijn bestanden, waaronder duizenden foto’s kwijt zou raken. Daarom dwing ik mijzelf om regelmatig mijn bestanden weg te schrijven naar een aantal externe schijven. Mijn back-up-procedure is als volgt.

Workflow

Als ik nieuwe bestanden aanmaak, of als ik foto’s van mijn fotocamera importeer naar mijn interne harde schijf, dan plaats ik die in een aparte map. Dan hou ik ze gescheiden van de bestanden die ik al gekopieerd heb.
Ik heb altijd een externe schijf aan mijn computer hangen. De nieuwe bestanden worden van de interne schijf gekopieerd naar die externe schijf. Daar komen ze in een map ‘Nog kopiëren naar andere schijven’.
Ik heb ergens anders in huis en ergens buitenshuis nog twee externe schijven. Eens in de zoveel tijd haal ik die schijven erbij en kopieer ik de bestanden uit de map ‘Nog kopiëren naar andere schijven’ naar die andere twee schijven.
Na het kopiëren gaan die twee schijven weer terug naar hun veilige plaats. Vervolgens verwijder ik de bestanden die ik niet vaak denk te gebruiken van mijn interne schijf.

Geen nood

Toen deze week mijn schijf kapot ging was dat natuurlijk jammer omdat ik een nieuwe moest kopen. Maar verder was er geen man overboord. Want ik had al mijn bestanden nog op twee andere schijven staan. Ik heb de kapotte schijf maar vernietigd. Ik geloof niet dat het nu nog gemakkelijk is om daar iets van te lezen.

Alternatief?

Ik weet dat ik er een beetje een omslachtige methode op na hou. Je kunt het back-uppen van je bestanden grotendeels automatiseren. Verder kun je in plaats van externe schijven te gebruiken een NAS plaatsen of je gegevens in de cloud zetten.

Ik ben benieuwd naar jouw methode. Hoe vaak maak jij een back-up? En hoe? Handmatig of geautomatiseerd? Ik lees je reactie graag hieronder.

Kapotte harde schijf

my passport hard drive

Dit is de schijf die kapot ging deze week. Een 1Tb ‘My passport’ van Western Digital. Ik heb twee nieuwe van een ander merk gekocht. Kijken hoelang die het uithouden…

[EDIT dec. 2023]

Wat is een goede externe schijf?

Ik gebruik inmiddels al twee jaar externe harde schijven van Samsung en Sandisk. Ik kan zeggen dat ze erg betrouwbaar zijn gebleken. Bovendien zijn ze supersnel en klein. Je neemt ze gemakkelijk in je binnenzak of tas mee. Voor normaal gebruik is een 4 terrabyte schijf voldoende. Heb je heel veel foto’s? En fotografeer je ook nog in RAW? Dan zou ik er een schijf aanschaffen met een grotere capaciteit.

De SSD-schijven die je hieronder ziet hebben allebei een snelheid van 2000 MB/sec.


Samsung Portable SSD T9 4TB

Samsung harddisk review
Klik op de afbeelding.

SanDisk Extreme Pro Portable SSD V2 2000MB/s 4TB

Sandisk harddisk review

Klik op de afbeelding.

Let op!

Controleer altijd of het product dat je aanschaft past bij de apparatuur die je al hebt. Ik heb de berichten op mijn blog met zorg samengesteld. Maar het kan bijvoorbeeld voorkomen dat specificaties op de website van de aanbieder in de loop van de tijd worden aangepast.

Geef een reactie

6 gedachten over “Kapotte harde schijf”

error: