fbpx

Kapotte harde schijf

Het is net als met alle andere elektrische apparaten. Het is niet de vraag of, maar wannéér een harde schijf kapot gaat. Ik was afgelopen weekend aan de beurt. Ik werd geconfronteerd met een kapotte harde schijf. Gelukkig was niet een van de interne schijven van mijn computer gecrasht, dat zou nog vervelender zijn geweest. Nee, een van mijn externe back-up-schijven had zomaar de geest gegeven. En om nou te zeggen dat ik hem heel intensief gebruikte. Hij stond eigenlijk altijd in een kast te nietsen. Back-up te zijn. Maar misschien kunnen die schijven niet goed tegen een inactief leven en gaan ze daar eerder kapot van?

 

kapotte harde schijf
Ik heb de schijf vernietigd. Ik ga ervan uit dat dit afdoende is 😉 (Foto: © Gert Jan Hermus)

 

Back-up

Ik weet dat veel computeraars een hekel hebben aan back-ups maken. Sommige mensen doen het zelfs nooit. Afhankelijk van wat je op je computer hebt staan schuilt daar wel een gevaar in vind ik.
Ik moet er niet aan denken dat ik mijn bestanden, waaronder duizenden foto’s kwijt zou raken. Daarom dwing ik mijzelf om regelmatig mijn bestanden weg te schrijven naar een aantal externe schijven. Mijn back-up-procedure is als volgt.

Workflow

Als ik nieuwe bestanden aanmaak, of als ik foto’s van mijn fotocamera importeer naar mijn interne harde schijf, dan plaats ik die in een aparte map. Dan hou ik ze gescheiden van de bestanden die ik al gekopieerd heb.
Ik heb altijd een externe schijf aan mijn computer hangen. De nieuwe bestanden worden van de interne schijf gekopieerd naar die externe schijf. Daar komen ze in een map ‘Nog kopiëren naar andere schijven’.
Ik heb ergens anders in huis en ergens buitenshuis nog twee externe schijven. Eens in de zoveel tijd haal ik die schijven erbij en kopieer ik de bestanden uit de map ‘Nog kopiëren naar andere schijven’ naar die andere twee schijven.
Na het kopiëren gaan die twee schijven weer terug naar hun veilige plaats. Vervolgens verwijder ik de bestanden die ik niet vaak denk te gebruiken van mijn interne schijf.

Geen nood

Toen deze week mijn schijf kapot ging was dat natuurlijk jammer omdat ik een nieuwe moest kopen. Maar verder was er geen man overboord. Want ik had al mijn bestanden nog op twee andere schijven staan. Ik heb de kapotte schijf maar vernietigd. Ik geloof niet dat het nu nog gemakkelijk is om daar iets van te lezen.

Alternatief?

Ik weet dat ik er een beetje een omslachtige methode op na hou. Je kunt het back-uppen van je bestanden grotendeels automatiseren. Verder kun je in plaats van externe schijven te gebruiken een NAS plaatsen of je gegevens in de cloud zetten.

Ik ben benieuwd naar jouw methode. Hoe vaak maak jij een back-up? En hoe? Handmatig of geautomatiseerd? Ik lees je reactie graag hieronder.

Kapotte harde schijf

my passport hard drive

Dit is de schijf die kapot ging deze week. Een 1Tb ‘My passport’ van Western Digital. Ik heb twee nieuwe van een ander merk gekocht. Kijken hoelang die het uithouden…

Waar te koop?

Ik heb zelf hele goede ervaringen met onderstaande webshop. Ze zijn goedkoop, snel en kundig:

 

 

Meer weten?

Bekijk mijn andere blogartikelen.

Wil je een fotocursus, een workshop of een privéles volgen?

Bekijk hier mijn totale aanbod!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 gedachten over “Kapotte harde schijf”

error: