Als je landschappen fotografeert dan heb je vaak te maken met grote verschillen in helderheid in je foto’s. Vaak is de lucht heel veel lichter dan de voorgrond. In dit soort gevallen gebruik ik bijna altijd een grijs verloopfilter.
Wat doet een grijsverloopfilter?
Als wij mensen naar een landschap kijken dan passen onze ogen zich aan aan de situatie. Onze hersenen zorgen ervoor dat we het verschil in helderheid tussen de heldere lucht en de donkerder voorgrond kunnen overbruggen. Onze ogen hebben zoals dat heet een groot dynamisch bereik. Het dynamisch bereik is het verschil tussen het lichtste (in ons geval de lucht) en het donkerste delen (de voorgrond) die je kunt waarnemen.
Een camera kan dat niet. Dat komt omdat het dynamisch bereik van een camera veel kleiner is. Als je de lichtmeting van de camera baseert op de voorgrond, dan wordt de lucht te licht. Je verliest daardoor bijvoorbeeld veel details in de wolken. Ga je op de lucht meten dan wordt de voorgrond te donker. Een grijsverloopfilter werkt als een zonnebril voor de lucht. Je zorgt er met zo’n filter voor dat het helderheidsverschil tussen lucht en voorgrond kleiner wordt. Zo kun je dus zowel de lucht als de voorgrond goed belichten. Dus je krijgt een mooier resultaat met betere details.
Verloopfilters zijn verkrijgbaar in verschillende dichtheden. Hoe donkerder het filter is hoe meer licht hij tegenhoudt. Het hangt dus van het verschil in helderheid af of je een donker of een licht filter gebruikt. De mate van lichtreductie wordt aangegeven in stops. Hoe meer stops, hoe donkerder het filter is.
Werkelijkheid benaderen
Veel fotografen willen geen gebruik maken van dit soort kunstmatige hulpmiddelen. Omdat ze zoals ze dat zeggen, de werkelijkheid willen benaderen. Het mooie van een grijsverloopfilter is dat dat nou juist is wat je doet. Door een verloopfilter leg je het landschap vast zoals je ogen het zien.
Ik hou van fotograferen ‘in het veld’ . Daarbij probeer ik om mijn foto’s in de camera zo goed mogelijk te maken. Het werken met filters hoort daar mijns inziens bij.
Effect van een grijsverloopfilter
Dynamisch bereik.
Met een verloopfilter ben je in staat om scènes vast te leggen waarvan het helderheidsbereik de mogelijkheden van je camera overtreft. Dit is de meest algemene toepassing.
Lokaal contrast.
Hoewel grijsverloopfilters het contrast tussen extreem lichte en donkere gebieden verminderen, neemt het contrast binnen elk gebied toe. Daardoor wordt de weergave van kleur en detail verbeterd. Dit is misschien een minder algemeen bekend voordeel, maar het zorgt wel voor de grootste verbetering in je landschapsfoto’s.
Filtermaat
Het filtersysteem moet passen bij de filtermaat van jouw objectief. De filtermaat staat op het objectief. Meestal aangegeven met een rondje met een streepje erdoor: Ø. Bijvoorbeeld Ø 67mm. Om de filterhouder op je objectief te monteren heb je een filterring of adapterring nodig. Deze ring draai je op je objectief en daarop bevestig je je filterhouder. De adapterring moet de maat hebben van de filtermaat van jouw objectief.
Mijn keus
Ik heb in mijn lange fotografiecarrière al veel verschillende filters gebruikt. Hieronder vind je twee systemen die ik je kan aanraden.
Waar te koop?
Ik heb zelf hele goede ervaringen met de webshop van CameraNu. Ze zijn goedkoop, snel en kundig.
Let op!
Controleer altijd of het product dat je aanschaft past bij de apparatuur die je al hebt. Ik heb de berichten op mijn blog met zorg samengesteld. Maar het kan bijvoorbeeld voorkomen dat specificaties op de website van de aanbieder in de loop van de tijd worden aangepast.
Cokin
Cokin heeft verschillende systemen. De systemen die je hier ziet verschillen in formaat en materiaal.
Cokin Z Gradual ND Kit U3HO-25
Deze filterset is gemaakt van kunststof. Het formaat is 100 x 100 mm. Dit systeem is met name geschikt voor wat kleinere objectieven zoals de kitlens die bij veel camera’s wordt meegeleverd. Dit was jaren geleden mijn eerste filterset en daar heb ik lang met plezier me gefotografeerd.
Benro Bas Meelker Master Filter Kit
Ik gebruik nu een poosje deze filterset en ik ben helemaal verkocht. De kwaliteit van deze filters is echt superieur. De 100x150mm filters zijn gemaakt van Schott B270 HD-glas en afgewerkt met twee verschillende coatings. Dit zorgt ervoor dat je geen kleurzweem krijgt in je foto’s. Bovendien worden reflecties tot het minimum beperkt. Als je grote verbetering in je landschapsfotografie wilt maken dan is deze filterset écht iets voor jou.
Statieven
Op deze pagina vind je een blogbericht dat ik heb geschreven over statieven.
[jetpack_subscription_form title=”ABONNEER JE GRATIS OP MIJN BLOG! 🔔” subscribe_text=”Vul je e-mailadres in. Dan ontvang je een seintje als ik een nieuw blogbericht publiceer.” subscribe_button=”Subscribe” show_subscribers_total=”1″]