Groot man in een klein boekje

Soms heb je zo’n had ik maar beter uit mijn doppen gekeken-moment. Zo ook deze keer. Ik was voor mijn liefhebbende een paar leescadeaus aan het uitzoeken op de site van Die Dikke uit Utrecht, toen ik tegen een koopje aanliep. Een 160 pagina’s tellend boek over het leven en werk van de grote fotograaf Henri Cartier-Bresson voor maar negen euro. Cartier-Bresson in de uitverkoop! Een dubieuze ontwikkeling natuurlijk, maar dat zag eruit als een buitenkansje. En ik heb het meteen in mijn winkelmandje gedaan en gekocht. Als ik beter naar de specificaties van dat boek had gekeken, dan had ik gezien dat het geen boek betrof van een mooi groot formaat. Nee, toen ik het thuis afgeleverd kreeg was de teleurstelling eerst best groot….

 

Henri Cartier Bresson zwartwit
1957
Henri Cartier Bresson
1989

Elitair

Henri Cartier-Bresson krijgt altijd veel aandacht als het gaat om de geschiedenis van de fotografie en ik doe er hier op mijn blog ook weer aan mee. Maar eerlijk is eerlijk, je komt niet onder hem uit als je van fotografie houdt. En al helemaal niet als je net zoals ik gek bent op straatfotografie en fotojournalistiek. Want ik ben in zekere zin ook door hém geïnspireerd. Al moet ik er bij zeggen dat anderen meer invloed hebben gehad op de manier waarop ik kijk naar mijn onderwerpen in de straatfotografie. Cartier Bresson kwam uit een goed milieu en hij verkeerde in de elitaire kunstenaarskringen van voor de Tweede Wereldoorlog. Ik heb niets tegen een kunstzinnige elite, maar je kunt die invloed zien aan een deel van zijn werk. Ik bedoel, HCB staat te boek als een sociaal fotograaf, maar wie kwamen er behalve hij nog meer in de gelegenheid om portretfoto’s te maken van Marilyn Monroe, Richard Nixon of Pablo Picasso? Juist. En de lijst van beroemdheden is nog veel langer, kijk hier maar eens.

Gebrek aan empathie

Als ik naar zijn vroege werk kijk dan heb ik het gevoel dat hij veel dichter bij deze culturele en politieke elite staat dan bij het ‘gewone volk’. Soms heb ik zelfs het idee dat het deel van zijn werk dat geschaard wordt onder de sociale fotografie voortkomt uit een soort ‘aapjes kijken’. Ik heb bij het bekijken van zijn foto’s uit de begintijd van zijn fotografie-carrière altijd sterk het gevoel dat het hem in de beginperiode ontbrak aan empathie ten opzichte van zijn onderwerp. Dat in tegenstelling tot het werk van fotografen als Dorothea Lange, Vivian Maier of de Hongaars-Nederlandse fotografe Eva Besnyö. De verklaring zit in het feit dat hij toen hij jong was vooral met de schilderkunst en de daarbij behorende esthetiek en compositieleer bezig was. Hij gebruikte dat als beginnend fotograaf ook in zijn foto’s.

Henri Cartier-Bresson na de oorlog

Nu lijkt het net of ik hier de grote Henri Cartier Bresson een beetje zit af te zeiken. Niets is minder waar. Cartier Bresson mag je rekenen tot de allergrootsten van de fotografie(pioniers). Ik kan met nostalgische gevoelens naar zijn verzameld werk kijken – want zowel technisch als inhoudelijk is zijn werk van een uitzonderlijk niveau. Bovendien is hij na zijn ervaringen in de Tweede Wereldoorlog – hij heeft bijna drie jaar gevangen gezeten in een Duits krijgsgevangenenkamp – en zijn verblijf in India en China in mijn optiek anders gaan fotograferen. Zijn foto’s kregen meer journalistieke betekenis en tonen veel meer betrokkenheid bij zijn onderwerp. En met de oprichting van het fotoagentschap Magnum, dit deed hij samen met onder andere Robert Capa en David Seymour, heeft hij grote invloed gehad op de ontwikkeling van de naoorlogse fotografie.

 

Henri Cartier Bresson
© 1932 – Henri Cartier-Bresson

 

Henri Cartier Bresson sprong over plas
© 1932  – Henri Cartier-Bresson
Henri Cartier-Bresson
© 1947 – Henri Cartier-Bresson
Henri Cartier-Bresson blog
© 1962 – Henri Cartier-Bresson

Klein boekje over een groot man

Nu even terug naar dat boek dat ik heb besteld. Ik stelde me een werk voor met mooie grote platen van een van de meesters van de straatfotografie. Wie schetst mijn verbazing toen ik het pakket opende dat mij door de koerier in de handen werd gedrukt? Het blijkt een klein boekje te zijn. Een boekje dat je moet lezen met het grote licht aan en, als je van een bepaalde leeftijd bent met een leesbrilletje op. Toch is het de moeite waard om dit boekje te kopen (of te lenen) en te lezen. De hele loopbaan en het persoonlijke leven van Henri Cartier-Bresson wordt er uitgebreid in beschreven. Het is een klein boekje over een Groot Man.

 

Boekje Henri Cartier-Bresson

 

Boek Henri Cartier-Bresson download

 

Titel: Henri Cartier-Bresson
Auteur: Clément Chéroux
Jaar: 2008
ISBN13: 9780500301241

 

Workshop straatfotografie volgen?

Ik verzorg regelmatig workshops straatfotografie. Bekijk hier alle informatie: Workshop Straatfotografie

Geef een reactie

error: