Goede goedkope studioflitsers

Een fotograaf die de lichtomstandigheden naar zijn hand wil zetten kan daarvoor flitsers inzetten. Dat kunnen bijvoorbeeld reportageflitsers zijn. Maar als je een stapje verder gaat, dan kun je overwegen om een paar studioflitsers aan te schaffen. Tijdens de workshops portretfotografie en modelfotografie die ik geef krijg ik vaak de vraag welke goede maar goedkope studioflitsers er te koop zijn.

Verschil in studioflitsers

Als je pas komt kijken in de studiofotografie dan is het lastig om te bepalen welke flitsers geschikt zijn voor jou. Want voor veel mensen zijn de technische specificaties lastig te begrijpen. Bovendien kunnen de prijzen van een enkele flitskop variëren tussen vierduizend en een paar honderd euro.

Weest gerust. Ook als je als amateurfotograaf niet de hoofdprijs wilt betalen zijn er voldoende mogelijkheden om een mooie thuisstudio in te richten. Met goede en goedkope studioflitsers. Waar moet je zoals op letten? Ik zal de belangrijkste dingen voor je op een rijtje zetten.

‘Overbodige’ toeters en bellen

Vaak wordt de prijs van een product bepaald door allerlei toegevoegde functionaliteiten. Heeft een studioflitser WiFi nodig om goede foto’s te kunnen maken? Het antwoord is nee. Moet een flitskop perse ingebouwde draadloze aansturing hebben? Om goede foto’s te kunnen maken heb je het niet nodig. Ik heb mijn flitsers jarenlang handmatig ingesteld. Maar draadloos werken is handig en het maakt het werken in de fotostudio plezieriger.

Veel duurdere studioflitsers hebben een zogenaamde TTL-functie aan boord. Dat betekent dat de flitser en de camera kunnen samenwerken om de juiste verlichting en belichting te bepalen. In mijn workshops Flitsen met de reportageflitser ga ik uitgebreid in op het werken met TTL (Through The Lens)- techniek. Ik heb TTL in de studio nooit gemist. Sterker nog, TTL heeft een grote mate van onvoorspelbaarheid in zich. Want het systeem bepaalt bij elke foto opnieuw de benodigde flitser-output. Die kan dus per foto verschillen. Bijvoorbeeld als je een nieuw camerastandpunt kiest. Of als je model een andere pose aanneemt. En ik wil geen onvoorspelbaarheid. Tenminste niet in mijn studiolicht.
Als je toch TTL wilt gaan gebruiken in je studio, dan kun je ook overwegen om een paar reportageflitsers aan te schaffen. Die kun je ook nog eens buiten de studio gebruiken. Ik heb een apart blogbericht geschreven over de aanschaf van goede en goedkope reportageflitsers.

Welk flitsvermogen moet je hebben?

Het vermogen of de sterkte van een studioflitser wordt uitgedrukt in Ws (wattseconde). Hoe hoger het getal, hoe sterker de flitser. Veel amateurfotografen maken de fout om een zo sterk mogelijke flitser of flitserset aan te schaffen. Dat doen ze met het idee dat je beter te veel dan te weinig licht kunt hebben. Maar dat is in veel gevallen niet waar. Als je een kleine (slaap)kamerstudio hebt, dan kun je al snel teveel licht hebben. Als je bijvoorbeeld een portret wilt maken met een diafragma van f/1.8, dan gaat je dat met een 1000Ws flitser niet lukken. Want die geeft, ook in zijn laagste stand, veel te veel licht voor zo’n grote lensopening.
In een kleine studio heb je voor portretfotografie meestal voldoende aan flitsers van 250Ws of 300Ws.

Is een instellamp belangrijk?

De instelkamp van een flitser is een continulamp die brandt als de flitser niet flitst. Met de instellamp kun je bekijken hoe het licht valt op je onderwerp. Tijdens het flitsen gaat de lamp eventjes uit. Dat is erg handig. Ik zou persoonlijk niet zonder willen.

Kleurtemperatuur

Je hebt vast wel eens gehoord van koel licht of warm licht. Elke lichtbron heeft een bepaalde kleurtemperatuur. Flitsers hebben een kleurtemperatuur van ongeveer 5500K (Kelvin). Het is belangrijk dat je flitser elke keer als hij flitst dezelfde kleurtemperatuur levert. Anders krijg je verschillende kleuren in je foto’s.

Mijn ervaring met goedkope studioflitsers

Ik heb zelf jarenlang gefotografeerd met studioflitsers van Falcon Eyes. Dit merk is misschien niet zo bekend, maar Falcon Eyes flitsers worden inmiddels al 20 jaar verkocht in Nederland. Ze zijn niet duur en ik heb er altijd probleemloos mee gefotografeerd. Hieronder vind je een aantal verschillende varianten die ik je kan aanbevelen.Falcon Eyes Studioflitser TF-300A

Dit is een flitskop voor de amateur en de professional. Hij heeft een vermogen van 300Ws. Voldoende voor het maken van portretten in een kleine (thuis)studio. Klik hier of op de afbeelding. Deze flitser wordt ook verkocht met een digitaal display. Die variant vind je hier.

review studioflitsers

Falcon Eyes Studioflitser TF-400L met LCD Scherm

Met deze flitser heb je wat meer vermogen tot je beschikking. Hij heeft 400Ws en een digitaal display voor de bediening. Klik hier of op de afbeelding. De flitser kan op afstand worden bediend met een afstandsbediening. Die is bij de flitser die je hier ziet niet inbegrepen. Als je de afstandsbediening erbij wilt hebben dan moet je hier klikken.

goede en goedkope studioflitsers

Mijn reviews

Op mijn website laat ik je alleen maar producten zien waarmee ik persoonlijke ervaringen heb. Omdat ik ze zelf heb en gebruik. Of omdat ik ze tegen kom in de cursussen en workshops die ik geef. Dus ik ga je dus geen dingen aanbevelen waar ik niet zelf achter sta.

Waar te koop?

Ik heb zelf hele goede ervaringen met de webshop van CameraNu. Ze zijn goedkoop, snel en kundig.

Let op!

Controleer altijd of het product dat je aanschaft past bij de apparatuur die je al hebt. Ik heb de berichten op mijn blog met zorg samengesteld. Maar het kan bijvoorbeeld voorkomen dat specificaties op de website van de aanbieder in de loop van de tijd worden aangepast.

Fotocursussen in Studio Gert Jan Hermus

Bekijk hier mijn volledige aanbod fotocursussen, workshops en privélessen.


ABONNEER JE GRATIS OP MIJN BLOG! 🔔

Vul je e-mailadres in. Dan ontvang je een seintje als ik een nieuw blogbericht publiceer.

Voeg je bij 39 andere abonnees

Geef een reactie

error: