5 punten waar je op moet letten als je een goedkope flitser koopt

Ik krijg steeds vaker mensen op mijn cursussen en workshops die een zogenaamde third party flitser hebben gekocht. Een flitser van merken zoals Yongnuo of Godox, die flitsers maken voor de bekende grote merken. Deze flitsers kosten maar een fractie van wat een merk-eigen flitser kost, maar de specificaties zijn meestal precies hetzelfde. Is het verstandig om zo’n flitser aan te schaffen? In dit blog lees je de voordelen van deze flitsers. Ik bespreek losse flitsers en flitsers met een trigger voor draadloos flitsen.

5 punten waar je op moet letten

De 5 belangrijkste eigenschappen waar je op moet letten als je een goedkope flitser koopt:

  1. Het is belangrijk om bij de aanschaf van een goedkope flitser de specificaties goed in de gaten te houden. Ten eerste moet je er natuurlijk op letten dat je een flitser aanschaft die speciaal voor jouw merk camera is gemaakt. Dus Canon voor Canon, Nikon voor Nikon, enzovoort. Het is namelijk erg belangrijk dat de flitser en de camera dezelfde ‘taal’ spreken, elkaar herkennen.
  2. Let erop dat de flitser een TTL-stand heeft. In die stand kunnen de flitser en de camera er samen voor zorgen dat de belichting goed is.
  3. Bekijk of de flitser in high speed sync kan werken.
  4. Als je dat belangrijk vindt dan moet je je verdiepen in de vraag of de flitser draadloos kan communiceren met je camera. En als dat niet kan dan wil je misschien wel een trigger op je camera kunnen monteren die de flitser doet afgaan. Het merk moet dan wel zo’n trigger in het assortiment hebben.
  5. Het richtgetal: hoe hoger het richtgetal hoe sterker de flitser is. Veel voorkomende richtgetallen zijn bijvoorbeeld 60, 58 en 43. Meestal zie je deze getallen terug in het type van de flitser. De Canon Speedlite 430 EX heeft bijvoorbeeld een richtgetal van 43.
    Als je je flitser in uiteenlopende situaties wilt gebruiken, dan adviseer ik je er een te kopen met een richtgetal van 60.

5 dingen waar je op moet letten als je een goedkope flitser koopt
Veel goedkope flitsers (zoals deze Godox) hebben alles aan boord wat hun duurdere soortgenoten ook hebben.

 

Grote prijsverschillen

De prijsverschillen tussen de flitsers van de grote merken en die van de zogenaamde B-merken zijn groot. Zo kost de originele Canon EL-1 (richtgetal 60) op dit moment 1199 euro. Zijn goedkopere tegenhanger van Godox kost 159 euro!


goedkope flitser voordelen en nadelen

Kwaliteit

Ik heb tijdens mijn cursussen en workshops geen verschillen kunnen ontdekken tussen de dure flitsers en hun goedkopere alternatieven. Er zijn mensen die zeggen dat de goedkope flitsers minder duurzaam en onbetrouwbaarder zouden zijn, maar dat moet eerst nog maar blijken. Ik gebruik zelf Speedlites van Canon én Godox. Ook draadloos en samenwerkend. En dat gaat probleemloos.

Waar te koop?

Ik heb zelf hele goede ervaringen met de webshop van CameraNu. Ze zijn goedkoop, snel en kundig.

Let op!

Controleer altijd of het product dat je aanschaft past bij de apparatuur die je al hebt. Ik heb de berichten op mijn blog met zorg samengesteld. Maar het kan bijvoorbeeld voorkomen dat specificaties op de website van de aanbieder in de loop van de tijd worden aangepast.

Welk type goedkope flitser?

De twee meest voorkomende types die ik op mijn cursussen en workshops tegenkom en waarvan ik weet dat je er goede resultaten kunt bereiken zijn:

De Godox Speedlite TT685 (die is inclusief TTL en high speed sync). Klik op onderstaande link voor jouw merk camera:

De Yongnuo Speedlight (ook inclusief TTL, draadloze besturing en high speed sync). Klik op onderstaande link voor jouw merk camera:

Draadloos flitsen

Als je je reportageflitser los van de camera wilt gebruiken dan doe je er verstandig aan om meteen een zogenaamde trigger aan te schaffen. De trigger zet je op de camera.  Als je een foto maakt dan geeft je camera een seintje aan je trigger en die geeft op zijn beurt de flitser de opdracht om te flitsen. Alle handmatige én automatische TTL-functies werken met zo’n trigger. Ik kan je van harte de Godox flitser- en triggerset aanbevelen. Hieronder zie je links naar de betreffende merken.


Godox speedlite met transmitter trigger review


Het Godox V1-systeem

Met dit systeem heb je een flitser in handen met een ronde flitskop. Deze flitser heeft bovendien een instellicht. Daarmee kun je gemakkelijk vooraf het effect van het flitslicht beoordelen. De flitser wordt geleverd met een trigger en allerlei accessoires. Ik krijg deze flitser vaak in mijn cursussen en privélessen. Ik kan hem je van harte aanbevelen.


Losse transmitters (triggers)

Via deze link vind je de goede losse transmitter (trigger) voor jouw camera en flitser.


Merk-eigen flitsers

Kies je er toch voor om een flitser aan te schaffen van jouw cameramerk? Dan kun je voor de verschillende merken onderstaande flitsers overwegen:


Workshop Flitsfotografie

Als je de werking van je flitser wilt leren begrijpen en als je professioneel uitziende foto’s wilt leren maken met een flitser dan ben je welkom op mijn workshop Flitsfotografie. Je kunt ook een privéles nemen. Dan kun je zelf het tijdstip bepalen en dan staat de hele les in het teken van jou. Hier vind je mijn volledige aanbod cursussen en workshops voor beginners en gevorderden.

Wil je een andere fotocursus, een workshop of een privéles volgen?

Bekijk hier mijn totale cursusaanbod!



[jetpack_subscription_form title=”ABONNEER JE GRATIS OP MIJN BLOG! 🔔” subscribe_text=”Vul je e-mailadres in. Dan ontvang je een seintje als ik een nieuw blogbericht publiceer.” subscribe_button=”Subscribe” show_subscribers_total=”1″]

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “5 punten waar je op moet letten als je een goedkope flitser koopt”

error: