Grove korrel in een foto

Hieronder zie je een aantal foto’s met een grove korrel uit mijn eigen portfolio. Zoals ik ook op mijn straatfotografie-pagina schrijf vind ik het leuk om te experimenteren met de look van ‘oude’ analoge technieken die de grootmeesters van de twintigste eeuw gebruikten. Technieken met contrastrijke en korrelige, misschien zelfs ruwe foto’s als resultaat. Ik noem mensen als Ed van der Elsken (1925 – 1990) en Koen Wessing (1942 – 2011). Ga eens kijken op de pagina’s via de links die ik net gaf, dan zie je wat ik bedoel.

Mijn fotografie-roots liggen natuurlijk in het analoge tijdperk, dat kun je aan mijn grijze haren wel aflezen trouwens. Ik heb dus ook gefotografeerd met dia- en negatieffilm. De meeste zwart-witfoto’s maakte ik met het gangbare 35mm-kleinbeeldformaat; met name Kodak Tmax 100 of 3200 ISO (In die tijd heette het overigens nog ASA). Maar ik heb ook nog gefotografeerd met 120mm rolfilm. Aan korrel geen gebrek dus. De laatste paar jaar voordat ik overstapte op een digitale camera had ik vaak Ilford XP2 achter de sluitergordijnen liggen. Dat is een zwart-witfilm die je kon laten ontwikkelen bij een 1-uur fotoservice (C41 proces). Ik vind het leuk om te zien dat er nog steeds veel fotograferen werken met film. Het heeft iets puurs en het vraagt om specifieke fotografische kennis om tot mooie resultaten te komen.

Korrel is ruis

Tegenwoordig fotografeer ik met een digitale camera, zoals de meeste mensen doen. Want digitaal heeft zó veel voordelen ten opzichte van analoog. Zo investeren de fabrikanten van moderne camera’s bakken met geld om technieken te ontwikkelen waarmee hun sensoren zo weinig mogelijk ruis produceren. Of anders vinden ze wel manieren om de ruis achteraf softwarematig via ruisonderdrukking te minimaliseren. Dat vind ik natuurlijk geweldig, want ik wil normaal gesproken ook een ‘schone’ foto zonder ruis. Maar mijn korrel-liefhebbende-ik is daar minder blij mee. Want zoals je misschien weet: ruis is de nieuwe korrel. Je moet tegenwoordig de ISO-waarde op je camera wel heel ver opschroeven wil je noemenswaardige ruis ontdekken. Om foto’s te krijgen zoals die hieronder moet ik dus eigenlijk de fouten die mijn camera niet (meer) heeft gaan veroorzaken. Of ik moet de grove korrel er later aan toevoegen, dat kan natuurlijk ook.

3 manieren om grove korrel toe te voegen aan een foto.

1. Zet de ISO-waarde op je camera zo hoog mogelijk

Zonder al te technisch te worden. Een hoge ISO betekent dat je camerasensor gevoeliger is voor licht. Dat wil zeggen dat je ook bij weinig licht nog foto’s kunt maken. Het nadeel van zo’n hoge ISO-waarde is dat de lichtgevoelige cellen op je sensor veel meer ruis produceren. Dat geeft de foto een korrelige onscherpte. Pas er wel voor op dat de ruis echt korrelig is. Het wil namelijk ook wel ’s voorkomen dat de ruis strepen veroorzaakt in het beeld en dat is erg lelijk. Tenminste, dat vind ik. Misschien vind jij het wel prachtig.

2. Onderbelichten en lichter maken in de nabewerking

Als je een foto onderbelicht dan is hij te donker. Als je die foto vervolgens in Lightroom, Photoshop of een ander nabewerkingsprogramma lichter gaat maken, dan versterk je als het ware de pixels die de cellen hebben geproduceerd. Daarmee versterk je óók eventuele ruis die er bij de opname is ontstaan. Vooral de combinatie van 1 en 2 geeft je een korrel waar een papegaai de hik van krijgt!

3. Korrel toevoegen in nabewerking

Er zijn heel veel manieren om een grove korrel toe te voegen in de nabewerking. Je kunt hier Lightroom of Corel Paint Shop Pro voor gebruiken. En er zijn heel veel plug-ins op de markt die dat voor je kunnen doen zoals OnOne Perfect Photo Suite of de Nik Software, maar ik geef je hier een eenvoudige tip om een grove korrel te maken in Photoshop.

Open je foto in Photoshop -> Maak een nieuwe laag met 50% grijsdekking -> Maak die laag actief en voeg via ‘Filter’ -> ‘Ruis’ de ruis toe (Hoeveelhied 7%). Eventueel kun je korrel iets vervagen met ‘Filter’ -> ‘Gaussiaans vervagen’ (Straal 0,5 px). Breng vervolgens de laag naar 50% dekking en klaar is Kees!

Ik lees graag je mening in de reacties! Wat vind jij van foto’s met een ‘ouderwetse’ korrel? Heb je tips?


Straatfotografie jonge man met hoed

Man zonder gebit

ruis korrel in foto

korrel of ruis in een foto

Stoep schoonmaken

foto met korrel

Grove korrel zwartwit

Meer weten?

Bekijk mijn andere blogartikelen of mijn cursusaanbod.


ABONNEER JE GRATIS OP MIJN BLOG! 🔔

Vul je e-mailadres in. Dan ontvang je een seintje als ik een nieuw blogbericht publiceer.

Voeg je bij 39 andere abonnees

Geef een reactie

8 gedachten over “Grove korrel in een foto”

error: