Canon EOS RP review

De Canon EOS RP is een full frame systeemcamera. Canon heeft hem in 2019 op de markt gebracht voor de serieuze amateurfotograaf. Hij is het kleinere en wat goedkopere broertje van de Canon EOS R die ik op een andere pagina behandel. Het scheelt maar één letter, maar de specificaties zijn verschillend. Zo beschikt de RP over 26.2 megapixels. De R heeft er 30.3. Daardoor is de verkoopprijs natuurlijk ook verschillend. Want de EOS RP koop je voor rond de 1000 euro. Terwijl de voor EOS R zo’n 1700 euro kost.

Mijn reviews

Op mijn website laat ik je alleen maar producten zien waarmee ik persoonlijke ervaringen heb. Omdat ik ze zelf heb en gebruik. Of omdat ik ze tegen kom in de fotocursussen en workshops die ik geef. Dus ik ga je dus geen dingen aanbevelen waar ik niet zelf achter sta.

Verschil Canon EOS R en Canon EOS RP

In de afbeelding hieronder zie je de grootste verschillen tussen deze camera’s. Ik heb de belangrijkste specificaties in rood gezet. Links de Canon EOS R voor de professionele markt. Rechts de Canon EOS RP; de camera voor de veeleisende amateur.

Op beide bodies staat de specificatie ‘R’. Maar links zie je de R en rechts de RP.

Ervaringen

Ik krijg deze camera steeds vaker te zien in mijn cursussen en workshops. Hij is, zeker in vergelijking met een spiegelreflexcamera klein van formaat. Maar ik heb samen met mijn cursisten gemerkt dat zij prestaties groot zijn. Want de grote full frame-sensor produceert prachtige beelden.

Autofocus

Zijn autofocus is snel. Ook wanneer je de oog- en gezichtsdetectie gebruikt. Als je die functie gebruikt dan zoekt de camera zelf naar een gezicht waarop hij kan scherpstellen. Dat is erg handig bij portretfotografie.
Bovendien kun je met het aanraakscherm met één tip op het scherm aangeven waarop je wilt scherpstellen.

Objectieven

Voor deze camera is een aantal RF-lenzen te koop dat speciaal voor dit systeem is gemaakt. Ten eerste zijn er drie lichtsterke primes. Dat zijn lenzen met een vaste brandpuntafstand. Die kunnen dus niet zoomen. Maar ze hebben wel een heel groot diafragma. Ten tweede kun je kiezen uit drie zoomlenzen. Zo is er voor elk type fotografie een lens beschikbaar. Hieronder heb ik een aantal sets beschreven. Je kunt een losse body kopen. Maar er zijn ook combinaties te koop met verschillende objectieven.

Misschien heb je al een of meer lenzen van Canon. Bijvoorbeeld omdat je wilt overstappen van een spiegelreflexcamera op een systeemcamera. Dan kun je je objectieven blijven gebruiken met een adapter.

Canon EF – RF Mount Adapter

Met deze adapter kun je EF en EF-S objectieven gebruiken op je EOS R of RP.

Waar te koop?

Ik heb zelf hele goede ervaringen met de webshop van CameraNu. Ze zijn goedkoop, snel en kundig.

Let op!

Controleer altijd of het product dat je aanschaft past bij de apparatuur die je al hebt. Ik heb de berichten op mijn blog met zorg samengesteld. Maar het kan bijvoorbeeld voorkomen dat specificaties op de website van de aanbieder in de loop van de tijd worden aangepast.

Canon EOS RP systeemcamera Body Zwart

Als je al objectieven hebt dan heb je voldoende aan een camerabody. Met de optionele adapter kun je EF en EF-S objectieven gebruiken op je EOS R of RP.

EOS RP body review beoordeling
Klik op de afbeelding.

Canon EOS RP systeemcamera + RF 24-105mm f/4-7.1 IS STM

Dit is dezelfde body als hierboven. Maar dan met een 24-105mm objectief. Het is een zogenaamd veelzijdigheidsobjectief. hij is geschikt voor heel veel situaties. Ik heb foto’s gezien die gemaakt waren met deze lens. Hij presteert erg goed. Door de beeldstabilisatie kun je ook bij donkerder omstandigheden nog goed fotograferen.

EOS RP met 24-105mm review beoordeling
Klik op de afbeelding.

Canon EOS RP systeemcamera + RF 35mm f/1.8 Macro IS STM

Een combinatie met een groothoeklens. Dit objectief heeft ook beeldstabilisatie. Door het f/1.8 diafragma haal je heel veel licht naar binnen. Ideaal voor donkere omstandigheden. Maar ook om een onscherpere achtergrond te creëren.

EOS RP met 35mm review beoordeling
Klik op de afbeelding.

Canon EOS RP systeemcamera + RF 24-240mm f/4.0-6.3 IS

Deze set lijkt een beetje op de vorige met de 24-105mm. Maar dit 24-240mm-objectief kan nóg verder inzoomen. Zo kun je dat vogeltje nog dichterbij halen.

EOS RP met 24-240mm review beoordeling

Geef een reactie

error: