Canon 70-200mm f/4.0 L USM review

Een paar jaar geleden kocht ik mijn Canon 70-200mm f/4.0 L. En ik ken hem nu goed genoeg om er een zinnige review over te kunnen schrijven. Toen ik voor de keuze stond welke telelens ik zou gaan aanschaffen, heb ik goed om me heen gekeken naar alternatieven. Wat zijn die alternatieven en wat zijn de verschillen?

Alternatieven voor de Canon 70-200mm f/4.0 L

In het Canon-assortiment vind je naast de ‘kale’ f/4.0 de f/4.0 IS, een uitvoering met beeldstabilisatie of Image Stabilization (twee keer zo duur) en twee modellen met een lichtsterkte van f/2.8 (drie keer de prijs van de mijne). Voor al deze alternatieven geldt dus dat je behoorlijk in de buidel moet tasten. 

Verder heb je nog de zogenaamde ‘vreemde merken’. Sigma en Tamron hebben objectieven met soortgelijke specificaties in hun assortiment, maar die komen in de tests die ik er over gelezen heb minder goed voor de dag.

Beeldstabilisatie (IS) of niet?

Eerlijk gezegd moet ik toegeven dat Image Stabilization soms erg goed van pas kan komen. Volgens de opgave van Canon kan je hiermee fotograferen met sluitertijden die tot 4 stops langer zijn dan normaal. Ik heb het een paar keer meegemaakt dat ik die paar stops goed kon gebruiken. Maar ik fotografeer veel buiten en zolang het helder weer is heb ik aan mijn f/4.0 zonder beeldstabilisatie ruim voldoende. Met donker weer moet je met dit objectief al snel naar hogere ISO-waarden gaan om een goede belichting te maken. Met als gevolg het risico op ruis. Nu heb ik een camera die niet veel ruis produceert, dus ik maak me daar persoonlijk niet zoveel zorgen om.

Als ik binnen fotografeer met deze lens (meestal portretten), dan heb ik mijn camera op statief staan. Bovendien gebruik ik dan studioflitsers. Die genereren zoveel licht dat ik met ISO 100 kan fotograferen. In zulke gevallen mis ik de beeldstabilisatie niet.
Het verschil tussen de f/4.0 en f/4.0 IS is ongeveer 600 euro. Je moet voor jezelf nagaan of jouw manier van fotograferen zo’n extra investering rechtvaardigt.

Een diafragma van f/4.0 of f/2.8?

Het antwoord op deze vraag lijkt wel een beetje op die van de vorige. De vraag is hoeveel lichtsterkte je nodig hebt bij het fotograferen. Ben je vaak in de omstandigheid dat je een ‘snelle’ lens nodig hebt? Met een f/2.8 heb je twee maal zoveel licht op je sensor als met een f/4.0. Dat is erg handig als je bijvoorbeeld doet aan sport- of concertfotografie.
Voor een 70-200mm f/2.8 objectief betaal je rond de 2000 euro. Ook in dit geval moet je jezelf de vraag stellen of het het geld waard is.

Kwaliteit van de Canon 70-200mm f/4.0 L 

Over de kwaliteit van dit objectief ben ik zeer te spreken. Geen wonder, want de rode L staat voor professionele kwaliteit. Objectieven met deze toevoeging behoren tot het topsegment van Canon.
De lens is werkelijk háárscherp en de kleuren en het contrast zijn super!
Ik vind met name de prestaties bij portretfotografie voortreffelijk. Het beeld wordt in de juiste mate ‘in elkaar gedrukt’ en de achtergrondonscherpte (bokeh) is bij f/4.0 zeer fraai.
Bij volle lensopening heeft het objectief wat last van chromatische aberratie, maar dat is met het lensprofiel in Photoshop (Camera Raw) eenvoudig te corrigeren.

Conclusie

De Canon 70-200mm f/4.0L USM is een voortreffelijke lens. Ik heb hem vaak op mijn camera gemonteerd. Als je écht meer licht nodig hebt dan zou ik sparen voor een f/2.8-objectief, maar wat kwaliteit betreft doet deze f/4.0 zeker niet onder voor zijn ‘grotere maar duurdere broer’.

Let op!

Controleer altijd of het product dat je aanschaft past bij de apparatuur die je al hebt. Ik heb de berichten op mijn blog met zorg samengesteld. Maar het kan bijvoorbeeld voorkomen dat specificaties op de website van de aanbieder in de loop van de tijd worden aangepast.

Waar te koop?

Dit objectief is niet meer nieuw te koop. Hij wordt vaak 2e-hands aangeboden, bijvoorbeeld bij CameraNu. Bij CameraNu worden de 2e-hands producten nagekeken en je krijgt er bovendien garantie op.

Ik heb zelf hele goede ervaringen met de webshop van CameraNu. Ze zijn goedkoop, snel en kundig. Klik hier of op de afbeelding van het objectief voor alle specificaties en de actuele prijs.

Canon EF 70-200mm f/4.0L USM objectief review
Mijn Canon 70-200mm f/4.0 L. Klik op de afbeelding om de actuele prijs te bekijken.

De f/4.0-variant met beeldstabilisatie: Canon EF 70-200mm f/4.0L IS USM II objectief

Het f/2.8-objectief met beeldstabilisatie: Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USM III objectief

Speciaal voor Canon systeemcamera’s:

Hieronder vind je de 70-200mm objectievene voor Canon systeemcamera’s. Zoals de Canon R en RP. Maar ook de Canon EOS R5 en R6.

Met een diafragma van f/4.0: Canon RF 70-200mm f/4.0L IS USM objectief

Met een diafragma van f/2.8: Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USM objectief

Meer artikelen over Canon

Ik heb op deze website meer artikelen geschreven over foto-apparatuur van Canon.


ABONNEER JE GRATIS OP MIJN BLOG! 🔔

Vul je e-mailadres in. Dan ontvang je een seintje als ik een nieuw blogbericht publiceer.

Voeg je bij 39 andere abonnees

Geef een reactie

error: