fbpx

Review Canon 50mm f/1.4 en 85mm f/1.8

Ik heb vijf objectieven waar ik regelmatig mee werk. Twee daarvan zijn de Canon EF 50mm f/1.4 USM en de Canon EF 85mm f/1.8 USM. Lenzen met een vast brandpunt dus. Mensen vragen me wel eens waarom ik soms met een tas vol vaste lenzen rondsjouw. Of een zoomlens dan niet veel handiger is? Ik zal in deze beknopte review proberen om een leesbaar antwoord te schrijven.

Als je voor zekerheid gaat, dan is een zoomlens natuurlijk erg handig. Met zo’n lens kun je snel inspelen op elke situatie. Tegenwoordig koop je voor niet al te veel geld een veelzijdigheidszoom met een bereik van bijvoorbeeld 18-200mm. ‘Niet al te veel geld’ is overigens subjectief, maar ik vergelijk het dan maar even met de aanschaf van een hele serie vaste lenzen in dat bereik en met de veel duurdere professionele zoomlenzen van bijvoorbeeld Canon en Nikon. Volgens verschillende tests en reviews zijn dergelijke zoomlenzen tegenwoordig van een behoorlijk niveau. Maar de fabrikanten krijgen het nog niet voor elkaar om ze te bouwen zonder afwijkingen binnen het hele zoombereik. Ik vind bijvoorbeeld de afwijkingen en vertekeningen in de uiterste zoomstanden vaak nog te storend. En bovendien is het grootste diaframa (kleinste f-getal) van deze zoomobjectieven me vaak te klein, waardoor fotograferen bij weinig licht al gauw een probleem wordt.

50mm objectief

Zo’n vijfendertig jaar geleden kocht ik mijn eerste camera. Een Praktica 1000 TL – Jawel! – met een 50mm-objectief erop. Alles op dat archaïsche apparaat moest je handmatig instellen en ook de bediening van het objectief – dat is een beter woord dan lens – ging handmatig door te draaien aan de scherpstel- en diafragmaring. Van het 50 mm-objectief wordt gezegd dat hij qua beeldhoek hetzelfde laat zien als onze ogen. Een foto die met zo’n lens gemaakt is komt meestal heel natuurlijk over.

Toen ik een poosje geleden voor de keuze stond hoe mijn standaardzoom te vervangen, stuitte ik tijdens mijn zoektocht op internet op de Canon 50mm f/1.4. De beoordelingen waren goed en de nostalgie van mijn fotografische beginjaren deed de rest. Ik heb ‘m gekocht en heb er nog geen moment spijt van gehad. En wat later heb ik de Canon 85mm f/1.8 aan mijn verzameling toegevoegd.

50mm ideale portretlens?

Ik wil nog even iets kwijt over het 50mm-objectief. Vaak lees je dat een 50mm-lens de ideale portretlens is voor een cropcamera omdat 50mm het equivalent is van een 80 mm op een fullframe camera. Voor portretten ten voeten uit, waarbij je wat meer afstand houdt tot je model zal een 50mm goed voldoen. Maar als je een close-up van het gezicht wilt maken, dan moet je veel dichter bij je onderwerp komen, met een flinke vertekening als resultaat. Nu is het wel zo dat de vertekening (kromme lijnen, de zgn. tonvormige vertekening) van het objectief aan de randen wegvalt door de crop. Maar de vertekening blijft wel degelijk aanwezig, ook op een cropcamera. Kruip dus niet té dicht op je onderwerp, maar houd een beetje afstand.

Als je beeldvullende portretten (close-up) wilt maken dan vind ik een 85mm-objectief eigenlijk een betere keus. Met 85mm kun je wat meer afstand houden tot je onderwerp en heb je dus vrijwel geen last van vertekening. Voor een full frame-camera vind ik de 85mm sowieso een betere keus als het om portretten gaat. Een 50mm heeft op full frame een te grote beeldhoek vind ik.

Voordelen van een vast brandpunt

De voordelen wegen wat mij betreft op tegen de nadelen. Maar dat is erg persoonlijk. Het nadeel van het gebrek aan flexibiliteit buig ik om in een voordeel. Zo’n vast objectief dwingt je om creatief te zijn bij het zoeken naar oplossingen. Je moet veel mobieler zijn. ‘Zoomen met je voeten’ noemen ze dat. Naar voren en naar achteren bewegen om de juiste beelduitsnede te krijgen.

Review Canon 50mm f/1.4 USM en Canon 85mm f/1.8 USM

Vaste brandpuntobjectieven hebben veel minder last van vertekeningen. Dat is ook mijn ervaring met deze primes. En het beetje vertekening dát ze hebben, komt voornamelijk voor aan de randen van het beeld. Maar als je gebruik maakt van een camera met een kleinere sensor dan full-frame (crop-factor ), dan ben je die randen kwijt (behalve wanneer je écht dichtbij je onderwerp komt zoals ik al eerder beschreven heb). Ik vind deze vaste lenzen scherp en helder en een andere mooie eigenschap van deze objectieven vind ik de lichtsterkte. Met f/1.4 en f/1.8 kun je bij weinig licht, zonder te hoeven flitsen, goede foto’s maken. Dit soort diafragmawaarden resulteert in een kleine scherptediepte waardoor je je onderwerp mooi los kunt maken van de omgeving. Bovendien vind ik de bokeh (de kwaliteit van de onscherpte) erg mooi.

Mijn tip: Als je een objectief hebt gekocht vanwege het grote diafragma dan moet je dat ook gebruiken. Ik zie veel foto’s voorbij komen die gemaakt zijn met een lichtsterk objectief die tóch genomen zijn met bijvoorbeeld f/8. Ik snap natuurlijk wel waarom. Het is namelijk veel veiliger om met een kleiner diafragma te fotograferen, want de kans dat je je onderwerp scherp hebt is dan veel groter. Maar daarmee doe je afbreuk aan de kwaliteiten van een lichtsterk objectief, vind ik.

Nadelen van een vast brandpunt

Er zitten heus ook nadelen aan fixed focal length (of prime) objectieven zoals de Canon 50mm f/1.4 en 85mm f/1.8. Zoals gezegd, je bent niet zo flexibel als met een zoomlens. Als je op meerdere situaties voorbereid wilt zijn, dan moet je dus meerdere objectieven meenemen in je fototas. Verder loop je door het vaker verwisselen van je objectieven, een wat groter risico op stof op je sensor.

Maar goed, dit is allemaal erg persoonlijk. Misschien heb jij een heel andere mening. Ik schrijf hier dan ook geen professionele review. Bovendien heb ik behalve deze twee lenzen vaak wat anders in mijn fototas. Maar daarover later meer. 😉 Hieronder zie je een paar foto’s als voorbeeld.

Voor een uitgebreide technische review verwijs ik je graag naar de site: dpreview.com

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en naar jouw voorkeuren en ervaringen wat objectieven betreft. Je kunt reageren onderaan deze pagina!

 

review Canon EF-50mm f/1.4 USM en Canon EF-85mm f/1.8 USM
Mijn Canon EOS 50mm f/1.4 en Canon 85mm f/1.8 objectieven.
Canon EF-50mm f/1.4 USM en Canon EF-85mm f/1.8 USM met zonnekap.
De Canon EOS 50mm f/1.4 en de Canon 85mm f/1.8 objectieven met zonnekap.
De scherptediepte van de Canon EF-50mm f/1.4 USM bij volle lensopening.
De scherptediepte van de Canon 50mm f/1.4 bij volle lensopening.
review Canon EF-85mm f1.8 USM scherptediepte
De scherptediepte van de Canon 85mm f/1.8 bij volle lensopening (zelfde standpunt als de 50mm).

 

Meer weten?

Bekijk mijn andere blogartikelen of mijn cursusaanbod.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: