Canon 100mm macrolens f/2.8

Met macrofotografie breng je kleine onderwerpen groot in beeld. Correct gezegd: bij macrofotografie is het de bedoeling dat de afbeelding op de sensor van de digitale camera even groot is als het gefotografeerde onderwerp. Het wordt ook we 1 op 1 fotografie genoemd. Vaak wordt in de praktijk alles wat gaat over dichtbij-fotografie  macrofotografie genoemd.

Eigenschappen van een macrolens

Ik gebruik zelf al een aantal jaren de Canon 100mm f/2.8 L macro IS usm. Dat is een objectief met een rode ring. Daaraan kun je herkennen dat in het professionele segment zit (een L-lens). Deze lens heeft werkelijk een verbluffende beeldkwaliteit. Ik gebruik hem voor het vastleggen van kleine dingen. Bijvoorbeeld bij bloemen en insecten. Zakelijk zet ik hem vaak in voor productfotografie en portretfotografie. Met zijn f/2.8 diafragma maak je een hele mooie wazige achtergrond.

Specificaties van de 100mm

  • geschikt voor spiegelreflexcamera’s van Canon
  • 1:1 vergroting en minimale scherpstelafstand van 30 centimeter (vanaf de sensor gerekend)
  • afstandsbegrenzer met drie standen
  • 4-stops beeldstabilisatie (beter fotograferen met minder licht)
  • Zeer snelle en stille autofocus
  • lenscoating
  • spatwaterdicht
  • cirkelvormig diafragma met negen lamellen voor een prachtige onscherpe achtergrond
Gemaakt met de Canon 100mm Macro f/2.8L – © Gert Jan Hermus
Orchideeënhoeve cursus fotografie
Gemaakt met de Canon 100mm Macro f/2.8L – © Gert Jan Hermus

Waar te koop?

Ik heb zelf hele goede ervaringen met de webshop van CameraNu. Ze zijn goedkoop, snel en kundig.

Let op!

Controleer altijd of het product dat je aanschaft past bij de apparatuur die je al hebt. Ik heb de berichten op mijn blog met zorg samengesteld. Maar het kan bijvoorbeeld voorkomen dat specificaties op de website van de aanbieder in de loop van de tijd worden aangepast.

Canon 100mm f/2.8 L macro IS usm

Klik op de rode link hierboven of op het plaatje.

Canon 100mm f-2.8 L usm
Klik op de afbeelding.

Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM objectief

Dit is de wat goedkopere variant van de 100mm macro. Hij is in tegenstelling tot de L-lens hierboven niet spatwaterdicht. En hij heeft geen beeldstabilisatie. Met de L-lens die je hierboven ziet kun je dus in 4 stops slechtere lichtomstandigheden fotograferen.

Dit objectief heeft wel een f/2.8 diafragma. En zijn beeldkwaliteit is heel goed. Dus als je meestal in lichte omstandigheden fotografeert dan heb je met deze lens een heel mooi bezit.

Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM objectief
Klik op de afbeelding.

Canon EF-S 60mm f/2.8 USM Macro objectief

Deze lens heeft een brandpuntsafstand van 60mm. Als je een cropcamera hebt, dan is 100mm misschien wat veel van het goede. Want 100mm gaat zich op een camera met aps-c-sensor gedragen als een 100 x 1.6 (cropfactor) = 160mm. Je moet daardoor meer afstand houden tot je onderwerp. 100mm is alleen 100mm op een full frame-camera. Bekijk hier mijn blogbericht over crop-sensors en full frame-sensors .

Een 60mm lens gaat zich op een cropcamera gedragen als een 60 x 1,6 (cropfactor) = 96mm objectief. En dat is ideaal voor bijvoorbeeld foto’s zoals je hierboven ziet van de vlinder en de mier.

Canon EF-S 60mm f/2.8 USM Macro objectief
Klik op de afbeelding.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: