Hoe leg je bewegend water vast op een foto? Je kunt het bewegende beeld bevriezen, maar je kunt ook de beweging van het water benadrukken. Het lijkt misschien moeilijker dan het is. Ik zal het uitleggen aan de hand van een paar foto’s die ik maakte van een watervalletje in een park in bij ons in de buurt.
Hoe ga je te werk?
Voor deze techniek heb je een camera nodig waarvan je de sluitertijd zelf kunt instellen. Bij de meeste camera’s doe je dat door de draaiknop op de Tv-stand (Canon) of de S-stand (o.a. Nikon en Sony) te zetten. Voor het beste resultaat zet je je camera op een statief en richt je je objectief op het water dat je wilt fotograferen. Je kunt je camera ook op iets anders leggen als je geen statief hebt. Bijvoorbeeld op je cameratas of een muurtje of iets dergelijks. Een bekende DIY-truc is de zogenaamde poor man’s tripod, een katoenen zak met rijst of droge bonen.
Nu hangt het ervan af wat je wilt bereiken. Wil je de beweging van het water op de foto ‘bevriezen’? Of wil je de beweging juist laten zien en het water wazig op de foto hebben?
Het water bevriezen
Zet je camera op de Tv- of S-stand (afhankelijk van het merk camera dat je hebt). Stel een zo hoog mogelijke (snelle) sluitertijd in waarmee je toch nog een goed belichte foto kunt maken. 1/1000 seconde is een goed uitgangspunt. Je camera zal er automatisch de juiste diafragma bij zoeken. Als je foto te donker wordt dan kun je de ISO-waarde omhoog brengen voor een goede belichting.
Door de snelle sluitertijd zal het water in zijn beweging worden bevroren (zie de eerste foto hieronder).
Het water wazig maken
Zet je camera op de Tv- of S-stand. Stel een zo laag mogelijke sluitertijd in waarmee je toch nog een goed belichte foto kunt maken. 1/8 van een seconde is lang genoeg om je camera de beweging te laten registreren. Met een nog langere sluitertijd van bijvoorbeeld 1/4 of 1/2 seconde zal je een nog abstractere opname maken. Je camera zal er in alle gevallen weer de juiste diafragma bij zoeken. Als je opname te licht wordt, dan kun je als dat mogelijk is de ISO wat lager zetten.
De foto hierboven heb ik vanaf statief genomen met een sluitertijd van 1/640 seconde. – © Gert Jan Hermus
Deze foto van bewegend water heb ik vanaf hetzelfde standpunt genomen met een sluitertijd van 1/6 seconde. Alle instellingen zijn hetzelfde als de bovenste foto, alleen de sluitertijd is veranderd (de automaat van de camera heeft natuurlijk wel het diafragma aangepast aan de gewijzigde sluitertijd).- © Gert Jan Hermus
Ook andere onderwerpen
Behalve water kun je natuurlijk ook andere onderwerpen in hun beweging vastleggen. Denk bijvoorbeeld aan de rode strepen van de achterlichten van auto’s in het donker. Ik zou zeggen, ga erop uit met je camera en laat je creativiteit de vrije loop!
Meer weten?
Bekijk mijn andere blogartikelen of mijn cursus- en workshop-aanbod. Je bent welkom!