Als je een goede fotocamera of een mooi objectief wilt aanschaffen dan ben je vaak een hele hoop geld kwijt. Door je fotospullen tweedehands te kopen kun je veel geld besparen. Maar hoe koop je op een betrouwbare manier een tweedehands camera? Waar moet je op letten bij de aanschaf van een occasion? Met deze tips is de kans kleiner dat je blijft zitten met een zogenaamde ‘kat in de zak’.
Waarom tweedehands kopen?
Zoals gezegd kun je door je fotografiespullen tweedehands te kopen veel geld besparen. Bovendien is het zo dat tweedehands niet meteen tweederangs hoeft te betekenen. Want een topcamera van vier jaar geleden is natuurlijk niet ineens een slechte geworden. Zo worden er bijvoorbeeld professionele full-frame camera’s uit de serie Canon 5D te koop aangeboden waar je nog heel wat jaren plezier aan kunt beleven. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je goed oppast tijdens je zoektocht naar een tweedehands fotocamera.
Wil je meer weten over fotografie? Bij studio Gert Jan Hermus kun je allerlei cursussen en workshops volgen.
Tip 1: laptop meenemen
Neem een laptop mee als je een tweedehands camera of een lens gaat kopen. Zo kun je de camera of het objectief ter plekke goed testen. Want op een computer kun je de kwaliteit van de foto’s beter beoordelen dan op het display van de camera. Je kunt de camera aansluiten met een kabeltje. Je kunt ook de sd-kaart van de camera rechtstreeks in je laptop doen om de foto’s te kunnen bekijken. Zorg er in ieder geval voor dat je een goede virusscanner op je laptop hebt lopen.
Aantal clicks
Als je je laptop meeneemt, dan kun je daar een programmaatje op zetten waarmee je het aantal clicks van de camera kunt achterhalen. Met andere woorden: hoeveel foto’s zijn er al met de camera gemaakt? Een voorbeeld van zo’n (niet gratis) programma is ShutterCount.
Tip 2: let op je veiligheid
Neem je eigen veiligheid in acht. Ga niet met veel geld op zak op weg. En vermijd het om af te spreken op vreemde plekken zoals een park, een station of iets dergelijks. Het is misschien een open deur, maar openbare verkoopsites worden ook bevolkt door mensen die het niet zo nauw nemen met de Wet en Goed Fatsoen.
Tip 3: controleer op beschadigingen
Bekijk de camera op uiterlijke beschadigingen. Een krasje of een vlekje hoeft niets te betekenen. Maar als het toestel er echt gehavend uit ziet dan zou ik er persoonlijk vanaf zien. Want zoiets zegt meestal veel over hoe er met de camera is omgesprongen.
Tip 4: dode pixels
Maak een of meerdere foto’s met de camera zonder objectief, maar met de cameradop erop. Je kunt ook je hand er voor houden. Zo krijg je een zwarte foto. Je kunt nu bekijken of er afwijkende pixels te zien zijn. Rode puntjes in de foto duiden op zogenaamde dode of hot pixels. Een of twee van die vreemd uitziende pixels zijn geen ramp. Maar als er over het hele beeld een hoop dode pixels tevoorschijn komen dan is er iets aan de hand met de sensor.
Tip 5: vuile sensor
Maak meerdere foto’s zonder objectief of cameradop op de camera. Richt daarbij de camera op een helder onderwerp. Vaak kun je daar de lucht voor gebruiken. Als je op de foto’s op steeds dezelfde plek vlekken ziet verschijnen, dan wil dat zeggen dat er vuil op de sensor zit. Je kunt een sensor laten reinigen door een vakman. Dat kost in de eerste plaats geld. Maar bovendien is niet elk soort vuil van een sensor te verwijderen. Oppassen dus!
In Studio Gert Jan Hermus kun je je sensor vakkundig laten reinigen.
Tip 6: autofocus
Ga na of de camera en het objectief goed samenwerken. Met andere woorden, kijk of de camera goed scherp stelt. Reageert de lens vlot? Is de foto die je gemaakt hebt scherp? Probeer het scherpstellen in zowel de single shot-stand als de continu focus-stand.
Tip 7: aanraakscherm
Voor camera’s met aanraakscherm: ga uitgebreid met je vingers door de verschillende menu’s en kijk of de camera goed reageert. Probeer (als de camera die functies heeft) om via het display scherp te stellen op een onderwerp. Kijk daarbij ook of gezichtsherkenning goed werkt.
Tip 8: het objectief
Controleer het objectief op krasjes en ‘putjes’ in het glas. Kijk ook of er stof of andere viezigheid aan de binnenkant van de lens zit. Verder kun je voelen of de draaimechanismen van het zoomen en scherpstellen soepel lopen.
Tip 9: geheugenkaartje
Als je foto’s maakt met een camera dan slaat de camera de foto’s op op een geheugenkaartje. Dat kan een sd-kaart zijn of een flash-kaart. Maak een serie foto’s en doe de camera uit en weer aan. Controleer dan of je de foto’s kunt terugkijken op de camera.
Bonustip 10: waar kopen?
Iedereen kent wel de verhalen over hoe het mis kan gaan bij kopen via Marktplaats of zo. Het kan natuurlijk ook goed gaan. Maar je weet nooit zeker of de spullen die je koopt bij een particulier goed zijn. Want waarom doet iemand iets weg? Heeft het apparaat bijvoorbeeld storingen waar je later pas achter komt?
Koop vertrouwd!
Mijn advies is om een dure aanschaf als een tweedehands camera of een objectief te doen bij een gerenommeerde winkel. Ik doe zelf al jaren zaken met CameraNu.nl. Ze zijn goedkoop, snel en kundig.
Garantie op occasions!
CameraNu heeft een assortiment gebruikte camera’s en lenzen. Alle producten worden gecontroleerd voordat ze in de verkoop komen. Bovendien heb je bij hen ook op occasions garantie. Soms wel een jaar. Zo kun je altijd terug komen als er onverhoopt tóch iets aan mankeert.
Via deze link ga je rechtsreeks naar de pagina met tweedehands camera’s en objectieven van CameraNu.nl:
[jetpack_subscription_form title=”ABONNEER JE GRATIS OP MIJN BLOG! 🔔” subscribe_text=”Vul je e-mailadres in. Dan ontvang je een seintje als ik een nieuw blogbericht publiceer.” subscribe_button=”Subscribe” show_subscribers_total=”1″]