6 tips voor betere vakantiefoto’s

Tijdens mijn cursussen en workshops komen veel technieken en tips en trucs voorbij. En ik hoop dat jij die in al je enthousiasme regelmatig toepast binnen jouw fotografie. Maar niet alles is op te lossen met techniek en instellingen van je camera. Sommige dingen hebben te maken met eigen stijl en interpretatie. Voor het gemak heb ik een paar dingen voor je op een rijtje gezet. Als geheugensteuntje en ter inspiratie hierbij 6 tips voor betere vakantiefoto’s:

Tip 1 Scherptediepte

Gebruik de scherptediepte om te bepalen wat wel en wat niet scherp is op je foto. Je kunt je onderwerp benadrukken door op je onderwerp scherp te stellen in combinatie met een groot diafragma (klein getal). Door de kleine scherptediepte die ontstaat laat je de kijker zien wat het belangrijkste is in je foto.
Werkwijze: zet je camera op diafragmavoorkeuze en kies een klein getal. Je kunt de belichting indien nodig corrigeren met de belichtingscorrectie (plus en min).

Tip 2 Compositie

Let op je compositie. Een eenvoudige maar doeltreffende manier is het gebruik van de regel van derden. Zet de horizon op een derde boven of een derde onder het midden van je foto. En je hoofdonderwerp komt vaak mooi tot zijn recht op een derde links of een derde rechts van het midden.
Werkwijze: op sommige camera’s kun je als hulpmiddel het raster van de regel van derden in je beeld projecteren terwijl je de foto maakt.

Het onderwerp staat op een derde in het beeld. Foto: © Gert Jan Hermus

Tip 3 Mooiere zonsondergang

Zonsondergangen zijn populair bij vakantiefotografen. Maar vaak draait zo’n foto uit op een teleurstelling. Je hoort vaak dat de zonsondergang er in het echt mooier uitzag dan op de foto. Een eenvoudige tip om een mooie zonsondergangfoto te maken met volle verzadigde kleuren: vertel je camera dat hij 1 of 2 stops moet onderbelichten.

Tip 4 Tijdbeeld

Ik vind het vaak leuk als je aan een foto kunt zien in welke tijd hij is gemaakt. Dat kun je bereiken door onderwerpen te kiezen die aan verandering onderhevig zijn. Zo kun je aan de kleding van mensen veel aflezen. Je herkent het zo als een foto bijvoorbeeld in de 60’s of de 80’s gemaakt is. Je kunt het ook aan dingen zien die uit het straatbeeld verdwenen zijn. Zoals een draaiorgel met paarden. Een telefooncel of het logo van de Bondsspaarbank.
Je kunt nu natuurlijk nog niet weten wat er allemaal gaat veranderen. Maar als je het ‘gewone leven’ vastlegt dan zul je die verandering vast gaan merken als je later je foto’s terug ziet.

straatfotografie in kleur
Wanneer zou deze foto genomen zijn? Foto: © Gert Jan Hermus

Tip 5 Slecht weer

Ik hoop natuurlijk dat je prachtig weer hebt tijdens de vakantie. Maar je hebt dat niet altijd voor het zeggen. Laat je tijdens je vakantie niet tegenhouden door slecht weer. Ook tijdens een flinke regenbui kun je prachtige foto’s maken. En juist omdat jij de uitzondering bent die wél met zijn of haar camera op pad gaat, kom je met bijzondere foto’s thuis.

Er is een aantal dingen waar je speciaal op kunt letten:
– De lucht. Kijk uit naar dramatische, contrastrijke luchten en probeer om op de lichtste delen in de lucht te meten.
– Reflecties. Let op mooie gekleurde reflecties in bijvoorbeeld straatklinkers of kinderhoofdjes. En houd ook hier weer je hoge lichten in de gaten. Probeer zoveel mogelijk op de lichtste delen te meten met bijvoorbeeld je spotmeting.

De man moet gedacht hebben dat er een steekje bij mij los zit. Want wie gaat er nou voor zijn plezier in de regen fotograferen? Nou, ik dus 😉 Foto: © Gert Jan Hermus

Tip 6 Lokale blik

De laatste tip is misschien een voor de hand liggende. Zorg ervoor dat je de lokale eigenheid van je vakantiebestemming op de plaat zet. Elk gebied heeft zijn eigen unieke kenmerken, eigenaardigheden en schoonheid. Vaak zitten die eigenschappen in gebouwen en in het landschap. Maar het zal je niet verbazen dat ik zelf die eigenheid vooral bij de lokale bewoners zoek. Dan bedrijf ik eigenlijk een soort vakantiefotografie met een straatfotografie-sausje. Tsja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

klompen - wooden shoes
Nederlandse eigenheid. Het is oh-zo cliché, maar je snapt wat ik bedoel 😉 Foto: © Gert Jan Hermus

Tot slot

Als je nog op vakantie gaat dan wens ik je een heerlijke tijd toe. En als je al op vakantie bent geweest dan hoop ik dat je mooie foto’s hebt gemaakt.
Tip: maak na je vakantie een mooi fotoboek. Laat van de mooiste foto een afdruk maken en hang hem op in je woonkamer of zo. Dan blijft de herinnering aan je vakantie langer levendig!

Ik hoop dat ik ergens jouw foto kan bewonderen. Want ik ben natuurlijk erg benieuwd naar je werk en jouw fotografische visie en stijl.

Fijne vakantie!

Wil je een fotocursus, een workshop of een privéles volgen?

Bekijk hier mijn totale cursusaanbod!

Geef een reactie

Een gedachte over “6 tips voor betere vakantiefoto’s”

error: