50mm en 85mm op full frame en crop

Ik krijg regelmatig de volgende vraag: “Wat is het verschil tussen een full-framecamera en een cropcamera als het gaat om objectieven?”  De vraag die je eigenlijk moet stellen is: welke invloed heeft de sensorgrootte van een digitale camera op de uitsnede van een foto? Ik zal het uitleggen aan de hand van een paar foto’s die ik gemaakt heb met mijn 50mm en 85mm objectieven op twee verschillende camera’s.

Verschil full-framesensor en cropsensor

Een full-framesensor heeft het formaat van het ouderwetse negatief. De 35 millimeter kleinbeeldfilm zogezegd. De full-framesensor vind je voornamelijk op duurdere, professionele camera’s. Goedkopere consumentencamera’s zijn veelal uitgerust met een kleinere (goedkopere) sensor. Deze kleine sensoren worden ook vaak cropsensors genoemd (to crop = (af)knippen).

full-framesensor cropsensor
Hier zie je links de sensor van mijn Canon full-framecamera en rechts de kleinere cropsensor van mijn back-upcamera (een Canon APS-C sensor). (Edit: dit was december 2017. Tegenwoordig fotografeer ik met een Canon 5D mk4 en is mijn back-upcamera een Canon 6D).

Cropfactor

Op onderstaande afbeelding zie je het effect van een kleinere sensor op de uitsnede van het beeld. De zwarte lijn stelt de omtrek van het objectief voor, bijvoorbeeld mijn 50mm of 85mm objectief. De rode rechthoek van de full-framesensor beslaat het volledige beeld van het objectief. Het gele kader geeft aan wat de cropsensor ‘ziet’ van het beeld dat het objectief doorlaat. Dat is dus maar een deel van het full-framegedeelte. Om vanuit de crop (uitsnede) tot een foto met dezelfde afmeting te komen als een full-frameafbeelding moet je het beeld van de cropcamera dus met een bepaalde factor vergroten. Dit heet de cropfactor. Hierdoor lijkt het alsof het beeld dichterbij wordt gehaald, alsof er een tele-effect optreedt. Alsof, want wat er gebeurt is dat er een digitale vergroting van de uitsnede wordt gemaakt. Dat is anders dan dat je je onderwerp met een telelens fotografeert!

full-frame en crop camera objectief cropfactor

De foto’s die je hieronder ziet heb ik allemaal gemaakt vanaf een afstand van ongeveer een meter. De bovenste twee waren allebei met mijn 50mm objectief, links met mijn full-framecamera en rechts met de cropcamera.
De onderste foto’s zijn met de 85 mm lens genomen. Respectievelijk met full-frame en crop.

cropfactor uitsnede 50mm 85mm full frame
© Gert Jan Hermus

Uitsnede

Om het verder te verduidelijken zie je hieronder de verhouding. De foto links is gemaakt met de cropcamera. Je ziet dat het beeld een uitsnede is van de foto die ik met de full framecamera maakte vanaf dezelfde afstand. Overigens hoef je bij het fotograferen geen rekening te houden met die cropfactor. Je ziet door je oculair wat je camera ziet. Je hoeft er dus geen rekening mee te houden dat de cropcamera een deel afsnijdt.

cropfactor uitsnede
© Gert Jan Hermus

Andere effecten

Er zijn meer verschillen tussen full-framecamera’s en cropcamera’s zoals de pixelgrootte, de beeldkwaliteit en de hoeveelheid ruis. Daarover misschien een volgende keer meer. Dit bericht ging over de invloed van de grootte van de sensor op de beelduitsnede. Als je op- of aanmerking of vragen hebt dan lees ik ze graag hieronder.

Welk 50mm of 85mm objectief is geschikt?

Waar moet je op letten? Ik heb dit blogbericht geschreven over 50mm en 85mm-lenzen.

Of bekijk deze blogberichten:

50mm objectief voor Canon

50mm objectief  voor Nikon

Wil je een fotocursus, een workshop of een privéles volgen?

Bekijk hier mijn totale aanbod!


ABONNEER JE GRATIS OP MIJN BLOG! 🔔

Vul je e-mailadres in. Dan ontvang je een seintje als ik een nieuw blogbericht publiceer.

Voeg je bij 23 andere abonnees

Geef een reactie

error: